Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
Pilsnerkokaren skrev:Funkar nog utmärkt, jäser inte med just dessa fat men har tryckjäst med 40 liters fat ett bra tag nu med gott resultat.
Möjligen kan dessa fat vara svårdiskade men det finns utrustning som löser det att köpa.
Djonk skrev:Det finns också fat avsedda för jäsning, som https://www.hembryggeriet.se/kegmenter- ... skaerl-fat där det går att få in handen för rengöring och enklare hälla i och ffa ta ur tillsatser. Jag använder corneliusfat på det viset och det är ju mycket smidigt. Det fanns en del klagomål på kegmenter att packningen inte höll tätt i början - oklart om det är löst vid det här laget, kanske bäst att fråga återförsäljaren.
assistredo skrev:De här amerikanska faten säljs av norsk hembryggarbutik, finns också 56 liter. De har "vanligt" Corneliuslock - alltså lättare att rengöra. Finns också i alla möjliga mindre storlekar. De mindre är alla stapelbara på varandra och också helt i stål. https://www.homebrew.no/corneliusfat/10 ... rneliusfat
Djonk skrev:Det finns också fat avsedda för jäsning, som https://www.hembryggeriet.se/kegmenter- ... skaerl-fat där det går att få in handen för rengöring och enklare hälla i och ffa ta ur tillsatser. Jag använder corneliusfat på det viset och det är ju mycket smidigt. Det fanns en del klagomål på kegmenter att packningen inte höll tätt i början - oklart om det är löst vid det här laget, kanske bäst att fråga återförsäljaren.
Rotsac skrev:Använder du ett 19 Liters Corneliusfat?
Har du nån bra metod för att torrhumla ett Corneliusfat så syrefritt det går? Eller är torrhumling med lite aktivitet kvar enda sättet att lösa det på för att minimera syre?Djonk skrev:Rotsac skrev:Använder du ett 19 Liters Corneliusfat?
Ja, bl.a. Det verkar som att tryckjäsning är bra på att hålla ner skumkronan så man kan våga sig ganska nära toppen. Men jag brukar ändå lämna några liters marginal för att eventuellt kunna torrhumla (utan att det skummar över) eller ha i andra tillsatser som frukt/bär. Tveksamt att det går att fylla för ett helt 18L-fat ändå när man räknar in bottensatsen.
ecmik skrev:Har du nån bra metod för att torrhumla ett Corneliusfat så syrefritt det går? Eller är torrhumling med lite aktivitet kvar enda sättet att lösa det på för att minimera syre?Djonk skrev:Rotsac skrev:Använder du ett 19 Liters Corneliusfat?
Ja, bl.a. Det verkar som att tryckjäsning är bra på att hålla ner skumkronan så man kan våga sig ganska nära toppen. Men jag brukar ändå lämna några liters marginal för att eventuellt kunna torrhumla (utan att det skummar över) eller ha i andra tillsatser som frukt/bär. Tveksamt att det går att fylla för ett helt 18L-fat ändå när man räknar in bottensatsen.
Det behövs åtminstone lite jäsaktivitet kvar när man torrhumlar, så vida du inte föredrar lika ipor.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Ja, alternativ 2 där känns ju instinktivt bättre ur oxideringssynpunkt. Men jag gillar också att torrhumla färdigjäst öl av nån anledning. Tycker det brukar bli godare, men jag har nog bara torrhumlat under slutet av jäsningen några enstaka gånger, så jag ska nog inte uttala mig..Djonk skrev:Efter jäsning kör jag i vanliga fall med fathumling, dvs. lägger humlen i ett serveringsfat - fyller med kolsyra och släpper ur några gånger innan överföring från jäsfatet. Kanske teoretiskt bättre att torrhumla under jäsning för att sen kunna överföra till ett fat som man har fyllt med vatten och tömt med kolsyra? Brukar hålla bra oavsett..
Återgå till Utrustning, byggtips och mekande
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 25 gäster