Jag har nästan fått ordning på min fatölsanläggning, och mycket är nytt för mig.
All information om sådant här tas tacksamt emot.
Kegland har ett översvämningsskydd som man ansluter på fatets gaskoppling i samband fyllning av fatet.
Det är tänkt att förhindra att man får öl över hela golvet, när man lämnar en pågående fatfyllning för ett ögonblick.
Kulan täpper till efter att för mycket öl har fyllts i fatet, och skvätter ut en väldigt liten mängd öl.
1) Hur pass nödvändig anser ni att denna pryl är, när man noga övervakar fyllningen?
Genom att fylla SAKTA, och lyfta fatet bara en centimeter på sidan med ölkopplingen, och koppla bort den öppna gaskopplingen direkt när det syns öl eller skum, så borde det när man ställer fatet plant vara alldeles lagom med utrymme över ölet för att kolsyra det?
2) I videon nämns det att det gärna skummar vid fatfyllning, om man inte har ett tryck i fatet (jämför mottrycksfyllare för flaskor).
För att förhindra detta visar man att det även går att använda "spunding valve", som gör att det krävs ett visst tryck för att fylla fatet. Det ska tydligen göra att det inte skummar. Synpunter på det?
3) Vad i hela friden tjänar fjädern för syfte?
Är det för att snabbare stoppa flödet, jämfört med om kulan låg på botten?
I så fall borde kulan finnas mycket högre upp, för att snabbare stänga av flödet..?
https://www.youtube.com/watch?v=OkmCl8c5tgk