Visar hur jag kör bryggdag med min billiga biabutrustning
Bild 1 Setup
Vill mäska varmt och koka ute pga kondens. Därför på julavagn, beerfest håller inte för att bäras full. Mäskpåse följer inte med däremot falskbotten.
Bild 2 Mäskning
Biabpåse i bryggare. Fastsatt med biltema bläckfiskband med krokar på utsidan. Denna gång overnight mash. 65 grader vid start och 46 grader 12h senare.
Bild 3 till 5 Mash out
Temp höjd till 75 och påse kläms med gummihandskar före den sätts i 30 litershink, glöm ej påsförslutare så inte påse slaskar överallt, påsen blir mer lätthanterad. Gjort lyftställning av biltemagrejor bla skotlås. Funkar perfekt.
Bild 6 Temp
Termostaten på beerfest är väldigt oexakt, kör med denna för finliret och grovinställer på tempkontroll beerfest. För att inte mäska i fel temp med denna maskin MÅSTE man ha en extern tempmätare som är någorlunda exakt.
Bild 7 Vattenmängd
Mätes upp i förväg med plasttumstock och falskbotten på plats, inget mätrör på denna pjäs. Runt 23 lit vid mäskning och sen sparge med 4 liter på biabpåse i plasthink med kallvatten. Skulle ge 19 lit efter kok men fick bara 18, får justera med mera vatten till nästa gång. Har man noterat måtten är det bara att fylla med tumstock i bryggare nästa gång.
Bild 8 Humle
Lägger givor i eldorado pappmuggar, de passar exakt i gammal glasförpackning, behöver inte prassla med plastfolie. Denna gång 60 min northen brewer 20gr, 10 min 20 gr cascade samt jästnäring och irish moss samt 20 gr cascade flameout
Skickat från min SM-A105FN via Tapatalk