Beerfest bryggdag

Saker som är bra, var man köper eller hur man bygger

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Beerfest bryggdag

Inläggav Jonsered » onsdag 2022-02-09 14:35

Visar hur jag kör bryggdag med min billiga biabutrustning

Bild 1 Setup
Vill mäska varmt och koka ute pga kondens. Därför på julavagn, beerfest håller inte för att bäras full. Mäskpåse följer inte med däremot falskbotten.

Bild 2 Mäskning
Biabpåse i bryggare. Fastsatt med biltema bläckfiskband med krokar på utsidan. Denna gång overnight mash. 65 grader vid start och 46 grader 12h senare.

Bild 3 till 5 Mash out
Temp höjd till 75 och påse kläms med gummihandskar före den sätts i 30 litershink, glöm ej påsförslutare så inte påse slaskar överallt, påsen blir mer lätthanterad. Gjort lyftställning av biltemagrejor bla skotlås. Funkar perfekt.

Bild 6 Temp
Termostaten på beerfest är väldigt oexakt, kör med denna för finliret och grovinställer på tempkontroll beerfest. För att inte mäska i fel temp med denna maskin MÅSTE man ha en extern tempmätare som är någorlunda exakt.

Bild 7 Vattenmängd
Mätes upp i förväg med plasttumstock och falskbotten på plats, inget mätrör på denna pjäs. Runt 23 lit vid mäskning och sen sparge med 4 liter på biabpåse i plasthink med kallvatten. Skulle ge 19 lit efter kok men fick bara 18, får justera med mera vatten till nästa gång. Har man noterat måtten är det bara att fylla med tumstock i bryggare nästa gång.

Bild 8 Humle
Lägger givor i eldorado pappmuggar, de passar exakt i gammal glasförpackning, behöver inte prassla med plastfolie. Denna gång 60 min northen brewer 20gr, 10 min 20 gr cascade samt jästnäring och irish moss samt 20 gr cascade flameout
20220209_090422.jpg
20220209_074521.jpg
20220209_074813.jpg
20220209_120526.jpg
20220209_120454.jpg
20220209_083342.jpg
20220201_171817.jpg
20220209_074451.jpg


Skickat från min SM-A105FN via Tapatalk
Jonsered
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: onsdag 2022-02-09 11:56

Re: Beerfest bryggdag

Inläggav Jonsered » onsdag 2022-02-09 15:13

Kommenterar mig själv, bilder blev baklänges, är första gången jag är på detta forum och var inte säker på bildföljd. Hoppas det framgår i alla fall. Börjar om med bildräkning fast baklänges.

Bild 9 till 10 Maxibiab

Allt ryms ej för att köra en 19 lit sats så då blir det sparge i plasthink. Runt 4 liter.

Bild 7 och 8 Kokstart
Var segt att komma upp i temp imorse men efter 30 min blev det hotbreak. Utetemp och kallsparge gör sitt till. Kokar med falskbotten i och inget silfilter på kran, kan stocka vid kran annars.

Bild 5 och 6 Kokslut
Saniterar lock de sista minutrarna med hjälp av slev. Biltemadunkar saniteras med sanipro rinse. Använder 2st 10 liter, blir för slabbigt och tungt med 20 liters dunk. Väntar en timme efter kokslut så all humle och druv silas på falskbotten innan urtappning, därav kallare vört som kräver sanipro i dunkar. Med direkt tappning med skållhet vört behövs ej sanitering med det blir så skitig vört då istället.

Bild 3 och 4 Tappning
Tappning efter en timme, kör med slang i kran, inget slabbning med het vört, ska visst vara dåligt enligt expertis. Druv och humle sitter som en smäck på falskbotten.

Bild 1 och 2 Disk
Falskbotten tas ur med järntråd, har tagit bort handtaget som satt där, nötte mot humlepåse.
20220209_114946.jpg
20220209_112843.jpg
20220209_112517.jpg
20220209_112453.jpg
20220209_101848.jpg
20220209_100223.jpg
20220209_091554.jpg
20220209_090142.jpg
20220209_084603.jpg
20220209_084458.jpg


Skickat från min SM-A105FN via Tapatalk
Jonsered
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: onsdag 2022-02-09 11:56

Re: Beerfest bryggdag

Inläggav Jonsered » onsdag 2022-02-09 15:39

Rymdes bara 10 bild per inlägg, här kommer fortsättning.

Bild 3 4 5 och 6 Fortsatt disk
Så ser det ut i bryggare efter svamp och vatten som bryggare själv fått värma ett tag. Bara hälla ut bryggare utanför garage först blir en del druv i botten. Beerfesten är lätt att hantera, väger ej mycket. Resten av grejor och påsen sköljer man ur i köket med varmvatten och svamp. Häger upp påse för tork på galge.


Bild 2 Redo
Bryggare redo för nästa sats.

Bild 1 Resultat tidigare bryggning
En magnifik kölch med cascade inte helt enligt bjcp men god i alla fall.

Hoppas ovan bilder förklarar hur man använder beerfest.
Vill man köra 12 liter fat istället behövs det inget maxibiab, då ryms det att köra vanlig biab.
Vanlig biab ger sämre effektivitet runt 3 procent räknat, jag ligger mellan 69 och 73 i de flesta fall.

Beerfest bruksanvisning är kass, jag förstår den inte alls, tydligen ska man köra utan påse och hälla över vörten i annat kärl medan man krafsar ut malten.
Verkar baklänges och slabbigt.
Går att köra likadant med digiboil också men då följer inte falskbotten med. Digiboil har digital termostat, skulle inte lita på den heller. Separat bra tempmätare är ett måste för billiga kokare och bryggare.
20220209_102518.jpg
20220209_115820.jpg
20220209_125722.jpg
20220209_125636.jpg
20220209_114342.jpg
20220209_115534.jpg


Skickat från min SM-A105FN via Tapatalk
Jonsered
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 3
Blev medlem: onsdag 2022-02-09 11:56


Återgå till Utrustning, byggtips och mekande

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 30 gäster