Eftersom trådskaparen tydligen saknade ventilation så borde "destillationslösningen" rent tekniskt men kanske inte helt juridiskt vara bästa lösningen. Alltså att i princip kunna kondensera all bildad ånga vilket kanske är möjligt att åstadkomma utan att man byggt en hembränningsapparat.
Jag har själv tillgång till mekanisk ventilation och har löst problemet med några särskilda saker i åtanke.
Att direkt/slutet koppla huven till ventilationen med en rak, uppåtriktad slang ansåg jag olämpligt på flera sätt:
1.Inte bara ånga kommer att sugas bort på grund av undertrycket utan även luft från rummet (innehållande sådant man inte vill ha i vörten) kommer att sugas in i kokkärlet.
2. Kondens i slangen (och då även med indragna luftpartiklar) kommer att rinna tillbaka i kokkärlet.
Jag använde en ventilationsslang av tunn aluminium av "dragspelsmodell" (Biltema m.fl.). Slangen fick en "kondensfälla" (en nedåtböj på slangen med ett dräneringsavlopp). Kondensen i slangen rinner ut i en liten slang och inte ner i kärlet.
Slangen är inte direkt ansluten utan har ett s.k. dragavbrott. Det innebär att ventilationen skapar inte något undertryck i kokkärlet utan bara den ånga som tar sig ända upp sugs bort. Vörtkokningen har varit i princip fukt och doftfri och höjt WAF väsentligt.
- Canon Powershot 001_mod1.png (224.61 KiB) Visad 7883 gånger
- Canon Powershot 002_mod1.png (190.36 KiB) Visad 7883 gånger
- Canon Powershot 003_mod1.png (251.21 KiB) Visad 7883 gånger