Hej.
Efter ett långt uppehåll i ölbryggandet har jag dragit igång igen.
Till skillnad från tidigare bryggningar har jag skaffat utrustning för att förenkla och förhoppningsvis lättare få repeterbara resultat.
Eftersom jag tyckte det kunde vara kul att servera öl från flaska men slippa bottensats skaffade jag en mottrycksfyllare. https://shop.humle.se/utrustning/flaskt ... or-flaskor
Nu till mitt problem som är att ölen är lågt kolsyrad.
Efter att jäsningen var klar lade jag över ölen på fat.
Fatet stod i två veckor i källaren med kolsyra påkopplad, jag gick efter tabell och eftersträvade ett kolsyretryck på va 2 bar.
När jag efter två veckor fick hem mitt kylskåp som dedikerats till ölbryggningen åkte fatet in där.
Fatet stod i en temperatur på runt 5-0 grader under en vecka utan kolsyretryck inkopplat.
Efter detta buteljerade jag ölen med flaskfyllaren. För att få så lite skum som möjligt ställde jag ned trycket så mycket som möjligt (ca 0,5 bar) under buteljeringen. Nu har ölen stått ett par veckor och jag blev ändå nöjd i det stora hela. Ölen är klar, god men lite låg i kolsyran.
Det blir inte heller något tydligt pysande när man öppnar en flaska utan ett lågt och försiktigt pys, knappt hörbart.
Skulle jag låtit kolsyreregulatorn varit på i kylskåpet, men dragit ned utefter temperatur? Skulle jag inte dragit ned trycket under flasktappning?
Tips mottages tacksamt.