SM i hembryggd öl i hetluften

Allt om Svenska Mästerskapen i Hembryggd Öl 2008 i Lövstabruk

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

SM i hembryggd öl i hetluften

Inläggav Johan Håkansson » torsdag 2008-03-27 07:08

SM i hembryggd öl 2008 avgörs i uppländska Lövstabruk den 26:e april och blir det tjugonde i ordningen. Återigen har hembryggareföreningen stött på patrull, denna gång hos alkoholhandläggarna i Tierps kommun. De tycker att evenemanget strider mot alkohollagen och hotar att anmäla det hela till polis eller åklagare. Om detta rapporterar både Arbetarbladet och Upsala Nya Tidning..

Riksdagsman Mats G Nilsson (m) ställde igår en skriftlig riksdagsfråga till folkhälsominister Maria Larsson (kd). Han undrar hur hon ska förtydliga den svenska alkohollagstiftningen så att den möjliggör för Svenska hembryggareföreningen att arrangera sina evenemang i lämpliga serveringslokaler.
Är fast skumkrona en flytande valuta?
Användarvisningsbild
Johan Håkansson
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 352
Blev medlem: måndag 2006-10-23 15:40
Ort: Kalmar

Inläggav assistredo » torsdag 2008-03-27 12:48

Risken finns att alkoholfrågan kan vara en het potatis som alliansen inte vill ta i med tanke på vissa moderaters alkoholliberala och vissa kd:ares alkoholförbudsinställning .
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1453
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Bara för medlemmar?

Inläggav Stina » torsdag 2008-03-27 13:35

Om jag tolkar artiklarna rätt så anser alkoholhandläggare Henrik Larsson att det är en allmän tillställning som kräver någon form av tillstånd. Men tillstånd kan inte ges för hembryggda drycker.
Men om tillställningen enbart är för medlemmar, är det väl ingen "allmän" tillställning.
Skriv på hemsidan och i all information att hembryggar-SM enbart är för medlemmar, men att man kan bli medlem vid dörren om man legitimerar sig. Borde inte det lösa problemet??
Stina
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: fredag 2007-01-05 09:35
Ort: Älvsjö

Dela kostnad för lokalhyra

Inläggav Stina » torsdag 2008-03-27 13:46

Det är mest min man som brygger öl, jag är mest vinnörd, men jag kontaktade folkhälsoinstitutet för 1,5 år sedan och frågade lite om vilken lokal man få ha för vinprovning, och om man fick dela på lokalkostnaden. När det gäller vinprovning, där vinet är inhandlat på lagligt sätt, svarar Bo Granath på FHI på frågan:
Och slutligen, när jag läser Handbok Alkohollagen 6 kap 1§ så står det att man inte får ta ut annan kostnad än inköpskostnaden för dryckerna. Betyder det att man inte kan dela på utgiften för hyra av lokal?

Svar:
Vad gäller lokalhyran kan jag inte se att det skulle strida mot alkohollagen att dela på kostnaden för den, man kan ju tänka sig att man delar upp kostnaden separat. Kommentaren till 6 kap. 1 § punkten 4 är skriven i klargörande syfte, nämligen att inte någon ska kunna ta betalt för något annat än drycken (t.ex. entréavgift) och därigenom kunna "bakvägen" tjäna pengar på en servering som då alltså egentligen skulle vara tillståndspliktig försäljning, enligt 1:8. Denna undantagsbestämmelse i 6:1 är till för privat bruk och i huvudsak tänkt i situationer där värden bjuder till kalas men inte har råd att bjuda på alkoholdryckerna. Värden får ta ut självkostnadspris men inte ta betalt för något annat. Det finns dock andra situationer då 6:1 kan tillämpas som t.ex. i samband med en personalfest/samköpsförfarande (med således ett gemensamt värdskap) av mat och kringkostnader, t.ex. för just lokaler.
........
Om dessa regler gäller för vinprovningar som man kan hålla i föreningar utan alkoholtillstånd, tycker jag det vore rimligt att man faktiskt skulle kunna få dela på lokalhyran även vid hembryggar-SM
Stina
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: fredag 2007-01-05 09:35
Ort: Älvsjö

Inläggav Göran » torsdag 2008-03-27 14:42

Man får inte sälja medlemsskap vid dörren då räknas det bara som inträde.

Det var några svartklubbar som sålde medlemsskap tvärs över gatan till sina lokaler men det räcker inte heller nu. Medlemskapet skall säljas på annan plats och annan tid, ej i samband med utskänkningen. I för sej behöver man inte vara medlem i något. Men det skall vara en i förväg upprättad gästlista. Det är ju fråga om slutna sälskap där inga utomstående kan komma in.

Men egentligen säljer vi inte sprit.

Det fanns en partiledare här i Malmö som sålde partipogram när någom köpte ett program så bjöd han på en sup. Det kunde dom inte stoppa då.

Problemet är att det inte får finnas någon som helst koppling mellen försäljning och alkohol. Jag tycker inte det är det för man säljer ju bara inträde till en tävlings arena och prylar ( ölglas kan nog ha en för stark koppling ). Sedan är det upp til var och en där ine att bjuda på sina drycker där inne. Dom får absolut inte ha någon ersättning för de alkoholhaltiga drycker dom bjuder på. Men det är min tolkning och mankan kan ha en väldigt snäv sådan - SJ får inte ta betalt för dom kör besökare dit - till alla mellanvarianter. Det finns ingen tolkning som gäller fören det prövats i domstol !

Så det verkar vara en problemfylld never ending historia. Kanske skall man söka tillstånd innar det ansöks om att få ha SM.

Man kan inte räkna med en snabb regeringsbehandling heller.

Det fins lagändringar som behövs och alla partier är överens utan någon oposetion, Sverge förlorar miljarder varje månad som ett vattenfall av pengar som bara rinner i väg från landet, massa arbetstillfölen försvinner. Ingen regering har kommit till skott på 10 år och dom har bara kommit med "öh.. det är på väg det kommer till nästa riksdag" så vi kan knappast ha stora förhoppningar med en så liten fråga - kanske till nästa millenium skifte. Det är viktigare att riksdagsledamöterna hinner på sina fester och nattklubbs besök.
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Inläggav hakan.liljegren » torsdag 2008-03-27 23:42

Om det är så att utställarna inte får lov att få någon ersättning för sitt öl, betyder det att man som utställare också måste betala inträde som alla andra? Det kanske kan ses som en form av betalning?

/Håkan
hakan.liljegren
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 56
Blev medlem: fredag 2006-12-29 23:15

SM i hembryggd öl i hetluften

Inläggav Fredrik Almgren » fredag 2008-03-28 00:05

Jag tycker inte att ett fritt inträde kan betraktas som betalning. Det
är väl vanligt i olika sportsammanhang att de tävlande inte betalar
inträde?
My hope is hops
Användarvisningsbild
Fredrik Almgren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1408
Blev medlem: lördag 2006-10-07 17:54
Ort: Stockholm, Årsta

Inläggav Göran » fredag 2008-03-28 02:52

Det viktiga är väll att dom inte måste ge ut öl som en motprestation mot få komma in gratis. Dom köper altså inte inträde med öl utan kan komma in gratis vare sig dom ger ut öl eller ej

Kom på en idee i det samman hanget. Kanske man inte skall tävla om godaste ölen utan om det bästa receptet i framtiden. Det reseptet som ser godast och best ut !

Sedan är det inte förbjudet att skänka ut ett smakprov om man så skulle vilja det men det är upp till var recepttävlande. Men det är inget krav att ha någon öl med eller att bjuda ett smakprov. Å andra sidan vore det dumt av en tävlande att inte marknadsföra sitt recept med ett smakprov att det verkligen är gott.
Göran
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 178
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Höör

Inläggav Kenneth » fredag 2008-03-28 23:30

Here we go again :cry:
Varför i hela friden har man från ansvarigt håll tagit bort den föranmälan som vi hade förut?
Det var aldrig problem tidigare när vi (SHBF) såg till att man måste betala innan SM för att komma in.
Nu när det är ett öppet arrangemang så har alla j-a nykterhetsivrare fått för sig att stoppa SM till varje pris.

Återgå omedelbart till att det är en sluten tillställning med endast medlemmar som får gå på SM. Detta fenomen har uppstått i och med att SHBF beslöt att man inte behöver betala inträde i förväg till SM.

Bästa styrelse tänk om!

fd ordf Kenneth Johansson
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 890
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Inläggav assistredo » lördag 2008-03-29 03:01

Räcker det inte att meddela vederbörande alkoholhandläggare att detta är en sluten tillställning för medlemmar i Svenska Hembryggarföreningen och Lövstaölets vänner och att de kanske missuppfattat vad det är fråga om?

De som kommer resande utifrån är sannolikt redan medlemmar i Hembryggarföreningen och har fått sin kallelse via den egna hemsidan på Internet eller den egna tidningen. Lövstaölets vänner har väl en hel del medlemmar tror jag.

Alla vi som sedan kommer att vara där kommer väl att kunna gå i god för att att man här bjuder sina vänner i föreningarna på sitt öl. Att vi sedan tävlar om bästa öl och inte har säcklöpning eller annat är väl naturligt.

Jag har hört talas om släktträffar ordnade av släktföreningar dit det kommit över tusen personer och alla har väl kanske inte varit släkt på något sätt. Vad man ätit och druckit där har väl inga alkoholhandläggare brytt sig om eller kontrollerat om någon ickesläkting smugit sig dit eller hur man i övrigt hanterar personmottagningen.

Jag har själv varit på en dit det kom c:a 200.

Jag kan väl bjuda in vänner och bekanta till en fest i en annons utan att därför ska kallas en offentlig tillställning.

För övrigt är det väl meningslöst att hoppas på resultat av några politiska initiativ vad gäller årets SM.

I övrigt - Väck ej den björn som sover.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1453
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Inläggav Johan Håkansson » lördag 2008-03-29 10:50

Kenneth skrev:Here we go again :cry:
Varför i hela friden har man från ansvarigt håll tagit bort den föranmälan som vi hade förut?
Det var aldrig problem tidigare när vi (SHBF) såg till att man måste betala innan SM för att komma in.

Kenneth, ditt resonemang är inte dumt, det kanske skulle förhindra handläggarna att se rött. Ett hypotetiskt antagande, men ändå värt att ta i beaktande i framtiden... Men rent juridisk skulle det inte lösa något. Jag antar att du vill stödja dig på den fria serveringsrätten enligt sjätte kapitlet, första paragrafen i alkohollagen? Den sista punkten i denna paragraf kan vi ju aldrig uppfylla, eftersom hembryggarna aldrig får ta betalt för sina öl. Under den epoken du refererar till var vi i serveringslokaler, och det är också en omöjlighet med gällande lagtext.

assistredo skrev:För övrigt är det väl meningslöst att hoppas på resultat av några politiska initiativ vad gäller årets SM.

Det är riktigt, och det är nog heller inte tanken med exempelvis Mats G Nilssons riksdagsfråga, utan detta får ses i ett längre perspektiv. Men läget att förändra lagen har sällan varit så gynnsamt som nu med en borgerlig regering som har tillsatt en utredning för att göra översyn av alkohollagen. Översynen ska vara klar innan nyår. Riksdagsbelsut om en ny lag kan kanske ske 2009 och ska vi gissa att den börjar gälla den första januari 2010?


För övrigt tror jag att tävlingen i Lövstabruk är klanderfri, juridiskt sett. En polisanmälan från kommunen skulle inte leda till någon fällande dom, åtal eller ens polisingripande. Möjligen kan det bli spännande att se hur polisen agerar, för kommer det en anmälan bör de väl ändå rycka ut, göra iaktagelser, notera dessa och skriva rapport? :-P
Är fast skumkrona en flytande valuta?
Användarvisningsbild
Johan Håkansson
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 352
Blev medlem: måndag 2006-10-23 15:40
Ort: Kalmar

Inläggav Bosse Bergenståhl » måndag 2008-03-31 23:03

Det kan ju bli riktigt intressant. OM någon får för sej att polisanmäla tillställningen, som ju av allt att döma inte på något sätt verkar vara olaglig, kan man faktiskt anmäla anmälaren för falsk tillvitelse. Det är ju faktiskt kriminellt att polisanmäla folk utan saklig grund.
malt är gott
Användarvisningsbild
Bosse Bergenståhl
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 402
Blev medlem: onsdag 2006-10-25 00:31
Ort: Torna Hällestad, Skåne

Inläggav Johan Håkansson » onsdag 2008-04-02 18:11

Idag kom folkhälsoministerns svar på Mats G Nilssons fråga. Maria Larsson skriver bland annat att företeelser som vinmässor och vinprovningar är föremål för analys och utredning och att utgångspunkten för utredarens arbete är att företeelserna ska vara tillåtna. Ska man förutsätta att detta också avser företeelser som SM i hembryggd öl, eftersom det var det frågan gällde...? :roll:
Är fast skumkrona en flytande valuta?
Användarvisningsbild
Johan Håkansson
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 352
Blev medlem: måndag 2006-10-23 15:40
Ort: Kalmar

Inläggav Johan Håkansson » torsdag 2008-04-03 22:58

Är fast skumkrona en flytande valuta?
Användarvisningsbild
Johan Håkansson
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 352
Blev medlem: måndag 2006-10-23 15:40
Ort: Kalmar

Inläggav a.holmstedt » lördag 2008-04-05 09:54

a.holmstedt
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 33
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50


Återgå till SM 2008

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst