Sida 1 av 1

SM, Lämna in samma öl i flera klasser?

InläggPostat: söndag 2013-01-13 19:36
av Weinkeller
Hej,
Jag undrar om det går att lämna in samma unika öl i flera av huvudklasserna? Eller rentav inom samma huvudklass?
Om inte, hur mycket behöver man modifiera ölen för att göra just detta? Räcker det med torrhumling tex eller måste man ändra maltgivan etc.

Re: SM, Lämna in samma öl i flera klasser?

InläggPostat: måndag 2013-01-14 19:38
av Janne gnoff Berglund
Enda begränsningen jag vet om är att man bara får lämna in ett öl per underklass och att man måste ligga inom typdefinition i värdena på klassen med ölen man tävlar med.

Frågan är om din öl verkligen passar in i så många klasser, eller är du bara osäker på var den passar in och vill få kommentarer?

Kanske bättre att skicka in ett par flaskor till domarna som ställer upp och ger kommentarer på medlemmars öl.

Re: SM, Lämna in samma öl i flera klasser?

InläggPostat: tisdag 2013-01-15 00:34
av Weinkeller
Funderade lite på klass 3F och 4A som drar in lite i varandra. Håller man OG på 1,040 så hamnar man i ytterligheterna på båda klasserna. Dock så kan ölen som helhet passa bättre in i en av klasserna och därmed generera ett bättre resultat. Tråkigt om man då väljer fel klass beroende på den egna förmågan att skilja dessa klasser åt men även dagsformen på ölen. Den kan ju lätt gå från fräscht humlig med maltstöd till komplex maltig med balanserad humle under lagringsfasen. Jag känner att jag inte riktigt kommer kunna bestämma mig för vilken klass jag ska lämna in den i så därför skulle det bli enklare att lämna in ölen i båda och hoppas på ett bra resultat i någon av klasserna.

Ytterligare en fundering angående ölklasser:
Belgisk IPA, 9K?

Re: SM, Lämna in samma öl i flera klasser?

InläggPostat: tisdag 2013-01-15 17:46
av Dompan
Spinner vidare på Weinkellers...

Vete-IPA: 5C eller 11C? Maltigheten får en lite annan karaktär än i förebilderna enligt öltypsdefinitionerna för IPA.

Re: SM, Lämna in samma öl i flera klasser?

InläggPostat: måndag 2013-01-21 22:15
av Weinkeller
Så vände man på sidan och hittade fortsättningen på öltypsdefinitionen, 9K it is.

På Dompans fråga gissar jag 11C, det verkar troligast.

Re: SM, Lämna in samma öl i flera klasser?

InläggPostat: tisdag 2013-01-22 11:54
av ekstedt
Dompan skrev:Spinner vidare på Weinkellers...

Vete-IPA: 5C eller 11C? Maltigheten får en lite annan karaktär än i förebilderna enligt öltypsdefinitionerna för IPA.


Har du jäst med veteölsjäst är det absolut 11C. Har du bara bytt ut en del av malten är det inte lika uppenbart, men förmodligen är 11C lämpligast om det handlar om rejält med vetemalt, uppåt 50 % eller mer.

Re: SM, Lämna in samma öl i flera klasser?

InläggPostat: tisdag 2013-01-22 19:56
av Dompan
Har använt 25% Vetemalt och 5% omältat vete, annars är den som en vanlig IPA med neutral alejäst. Den blir garanterat god men hamnar lite ifrån mittfåran i 5C. Men med tanke på vad som skrivits är nog 11C mer fel än 5C. :)