Moderatorer: martinb, Webbgrupp
angr skrev:Jag funderar en del på typ deffen av Black IPA. EBC 80-100?
"Black ipa bryggs på pilsnermalt eller neutral pale-ale malt samt några procent rostade maltsorter. De mörka maltsorterna ska bidra med färg samt lättrostade och chokladig aromer och smaker."
Vidare står det mycket om att malten inte får överskugga humle och inga brända toner osv.
Känns lite tufft att kräva 80 ebc med bara några % mörk malt och ingen rostad ton?
Till SM 2012 hade jag med en Black DIPA (som jag förresten saknar typdeff på) som var rätt mörk tyckte vi- närmare svart än brun men enligt mitt recept kommer den bara upp i 62,44 EBC. Den hade för övrigt en BU på 89,5 och 10,78 gram humle/L. Typdeff på Black IPA anger för övrigt BU på 40-60. Nu kan man ju i och för sig uppnå rejäl humlearom utan hög BU med sena givor men jag tycker ändå att beskrivningen på Black IPA i typdeffen inte går hand i hand med siffrorna - om ni förstår vad jag menar?
Njaaeee, BU för Ipa är 50-75 och Black Ipa 40-60.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster