Gällande stiltyperna

Allt om Svenska Mästerskapen i Hembryggd Öl 2014 i Linköping

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Gällande stiltyperna

Inläggav angr » onsdag 2014-03-05 12:53

Janne gnoff Berglund skrev:Har du en grundöl och en modifierad variant skulle jag vilja påstå att det är två olika.

Om du vill kan du ju lämna in samma grundöl i alla underklasser, men det troliga är väl att den inte kommer att vara så stiltypisk i de flesta.


Olsvamlarn skrev:Tack Gnoff, det var så jag tänkte också. Har också för mig att någon vunnit två medaljer med samma öl för nått år sedan så tänkte att det säkert var ok. Hittade heller inget i reglerna om det.



Samma svar fick jag av herr Almgren inför SM 2012 då jag ställde upp med en öl i domartävlingen och samma öl i Folkets val som dock var fatlagrad. Tyvärr har jag inget minne av några medaljer för dessa öl :wink:
Vem sa att bakterier i kroppen inte var kul? Drack en brettad Saison i helgen och hade jättekul sen.
Användarvisningsbild
angr
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 85
Blev medlem: onsdag 2011-05-04 23:00
Ort: Sörby, Örebro

Re: Gällande stiltyperna

Inläggav Extatiskt Rasande » onsdag 2014-03-05 14:13

assistredo skrev:M.a.o. - det är 11C som gäller.


Tack så mycket :)
Extatiskt Rasande
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 73
Blev medlem: söndag 2008-01-27 13:56
Ort: Örebro

Re: Gällande stiltyperna

Inläggav Olsvamlarn » onsdag 2014-03-05 16:22

angr skrev:Samma svar fick jag av herr Almgren inför SM 2012 då jag ställde upp med en öl i domartävlingen och samma öl i Folkets val som dock var fatlagrad. Tyvärr har jag inget minne av några medaljer för dessa öl :wink:


Om du slutar överkonsumera din egna öl så ska du se att minnet förbättras ;)

Närå det var en annan bryggare jag tänkte på men minnet är svagt även hos mig. Har för mig att det blev en notis i hembryggaren, eller om någon skrev om det på Facebook. Som sagt, det var det där med överkonsumtion av sina egna varor ;)
Ölsvammel - www.beerdrivel.se
Olsvamlarn
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 371
Blev medlem: onsdag 2009-04-01 20:03

Re: Gällande stiltyperna

Inläggav Janne gnoff Berglund » onsdag 2014-03-05 17:20

Salle skrev:Hej

Det står i typdeffen att man inte "bör" använda en humle med viss karaktärestik, hur läser jag ordet bör.
Blir det poängavdrag i domartävlingen om jag ändå använder humlen ?

Salle



Om du tänker tävla med en öl i domartävlingen och med andra ord försöka ha den typriktig så ska du undvika den humlen då.

Om du redan har en öl brygd som di vill tävla med, men den har tydliga toner av någonting som det står i typdefinitionen att du "bör undvika" eller liknande, skulle jag be dig fundera över om du verkligen ska tävla med den ölen i en tävling som uteslutande handlar om typriktighet.

Ska du brygga en öl för att tävla i Folkets Val eller för din egen smak, då behöver du inte bekymra dig om vilkan humle du använder.

Som ett mer vagt svar på din fråga, det beror nog på vilken domare som bedömer din öl och hur hen definierar "bör" i detta fall, men poängavdrag / icke typriktig kanske du får räkna med som en stor risk i det fallet.
Det finns inget exakt svar skulle jag vilja påstå i detta fall.
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1018
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Göteborg

Re: Sv: Gällande stiltyperna

Inläggav Kalle » lördag 2014-03-22 00:15

Extatiskt Rasande skrev:SPOILERALERT: Det är lite lurigt att veta vad man vågar skriva här med tanke på att tävlingen skall vara blind. Man vill ju inte att någon domare ska tänka att "det är ju den där j****n" när min öl kommer framför henom. Men jag litar till domarnas integritet samt det faktum att mängden öl och tävlande, för att inte tala om mängden ölrelaterade inlägg på nätet, gör att lilla jag med all sannolikhet försvinner i bruset. ;)

Hursomhelst:
Jag är lite konfys huruvida jag ska anmäla min öl till 9K Belgiskt och franskt specialöl eller 11C Modifierade öl.

Det är öl helt jäst med brett. 9K nämner brettjästa öl, MEN det står även i reglerna att det ska vara klassiska stilar och att referenser på klassiska exempel ska ges. Det finns såklart kommersiella exempel men de flesta är från USA eller Sverige (World Beer Cup och GABF har tex stilen "American Brett Beer" som verkar vara i princip vad som helst med brett). Jag känner inte till några exempel från Belgien eller Frankrike jästa enbart med Brett, även om de amerikanska och svenska varianterna säkert har hämtat sin inspiriation i den vallonska myllan.

För 11C däremot står det att öl som KAN placeras i en annan kategori ska placeras där.



11c är det som gäller.
Dock håller vi i Dk på att ta fram en typdefinintion för brettöl. Den kommer att komma med till nästa utgåva.

Nytt i kommande deff är också klass 1-2 (lageröl) samt klass 6 (veteöl)



Skickat från min C6603 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Kalle
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 211
Blev medlem: måndag 2006-10-09 21:15
Ort: Stockholm, Södermalm

Föregående

Återgå till SM 2014

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst