Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Grindcrusher skrev:Jag tänker på att isomeriseringen av alfasyror varierar med vörtens densitet. Kanske inte super-viktigt men jag gillar idén att försöka ställa in Beersmith optimalt, så att det stämmer så gott det går.
Brewsnail skrev:jag skulle tro att det inte handlar om densiteten i sig, utan om koncentrationen av socker (som ju påverkar densiteten). Vattens densitet varierar inte så himla mycket, den sjunket med 4% när man går från 20°C till 99°C (det jag hittat stämmer med det jag kom ihåg sen en kurs i teknisk termo och fluiddynamik). Så på 10 liter får man bara 4 dl till.
Grindcrusher skrev:Om mitt bortkok är 5l/h, jag ska koka i en timme, och vill ha 20 liter efter kokslut, då ska jag ju koka 25liter. Alla dessa 25 liter kommer ju att expandera 4% när jag nått kokpunkten.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster