Får fasiken inte riktigt grepp om volymerna runt trub loss i Beersmith trots 40+ bryggningar i programmet (säger kanske mer om mig än om Beersmith..). Har för mig att det funkade okej förr, men de senaste 10-15 gångerna får jag aldrig riktigt till det i slutändan..
Skulle nån kunna hjälpa mig att räkna lite och jämföra med sig själv?
Brygger så jag får 12.5 L i jäshinken (min batch size) för att fylla mina 11L fat. För att slippa hålla på i den ökända saftsilen för mycket så försöker jag maxa min kokvolym och lämnar hellre kvar vört i kastrullen när det börjar "tjocka till sig". Kokvolymen är runt 19.5L.
Jag har en boil off på 3.4 L/h ungefär. Vilket leder till dryga 16 L efter kok och kanske 15.5 L efter kylning. Låter det sedimentera ordentligt innan jag häller över vörten till jäshinken genom saftsilen, men det är här det magiska dyker upp. Redan vid 8-10L-strecket börjar det tjocka sig och jag får kämpa i den för***ade saftsilen för att få ihop ens 12L.
Detta innebär med andra ord 3.5L trub loss vilket lämnar mig frågande: Har ni andra liknande mängd förluster efter kok? Eller räknar ni på nåt annat sätt i BS?
Receptet innehåller 58g humlepellets, så det är väl inga enorma mängder direkt.
Tacksam om nån ville slå ett getöga!