Jag använder beersmith, men jag tycker min brewhouse efficiency verkar ligga lågt om man kollar på andra recept. Jag får det till att jag hamnar på 68% ungefär.
Jag har en 36 liters patina som jag kör på spisen och en 10 gallon mast tun. Kör med batch sparge.
Brygger normalt 25 liters batcher och har ungefär 3.2 liters bort kok.
Rör om under mäskningen ungefär var 15:minut.
Batch sparge vattnet kör jag i två omgångar. Ibland 50/50 på dessa ,ibland som beersmith säger med en lite mindre första sparge och sen en större sparge.
Rör om i sparge´n. och det får stå kanske en 5-10 minuter innan jag tappar ut dem.
Vad ligger ni andra på för % som har liknande utrustning?
Senaste batchen hade en mash efficiency på 81% Men var är det skiter sig?
Lauter tun deadspace 3L
Loss to trub and chiller 3L
Fermenter loss 1.5L
Jag tar nästan bara klar vört, kanske sista litern blir med grums.
Några tips?