Jag delar er irritation.
Har valt att köra 0% volym-expansion eftersom jag mäter mina volymer i rumstemp. När jag kollar preboil tar jag tempen och knappar in i ett excel-ark som ger mig motsvarande volym i rumstemp. Jag tappar teoretiskt ca 2% mindre mäskvatten till malten än vad BS beräknar, men det kvittar för mig eftersom jag kompenserar volymen efter effektiviteten innan kok. IBU-beräkningen blir också olika beroende på om BS räknar med expansionen av vätskan men det är ju ändå en relativ och högst spekulativ beräkning.
Beersmith räknar väl helt enkelt med att alla volymer mäts kokande om man kör 4%. Jag mailade honom om det i våras och tycker att ni ska göra detsamma, så hoppas vi på tydligare och bättre funktion i nästa version. Dessutom irriterande otydligt att "loss to trub" är rent volym-mässigt och inte tar hänsyn till OG. Jag sätter 0 och räknar på volym efter kok. Prickar numer i princip alltid OG +/- en eller två pinnar.