Sida 1 av 1

[Beersmith] appen någon som har koll?

InläggPostat: tisdag 2015-02-24 22:03
av Robbix
Kör med BS i mobilen men har inte riktigt blivit klok på om man kan räkna ut vattenbehandling på något sätt. Det finns ju olika inställningar kring vatten men kan den på något sätt tex. ta mitt Göteborgsvatten och ge förslag på tillsatser för att likna London?

Alternativt vart finner man en bra uträknare?

Re: Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: tisdag 2015-02-24 22:29
av Kenneth

Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: onsdag 2015-02-25 08:32
av Robbix
Tack Kennteh! Labbar lite med mitt vatten där och försöker nå ett vatten lämpligt för en Pale Ale.

Brygger ju med en BM20 numera och för att inte cykla rätt ut i skogen så undrar jag...

Är det totala mängd vatten jag fyller min BM med innan jag börjar mäska tex. 23Liter plus lakvattnet tex. 5L som ska beräknas på eller lämnas lakvattnet utanför beräkningarna? Anar att man räknar på mäskvattnet för att även kunna pricka PH...

Kenneth skrev:Kolla in denna länk: http://www.brewersfriend.com/water-chemistry/

Re: Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: onsdag 2015-02-25 10:28
av Ölofsson Brewing
Räkna på din totala mängd färdigt öl, eller din batch size. Tillsätt salterna efter mäsken är färdig.

Här är en del vattenprofiler till Beersmith jag gjort utifrån John Palmers böcker och diverse forskning på nätet:
https://drive.google.com/file/d/0By31fw ... sp=sharing

Du måste fortfarande skaffa en vattenrapport från ditt lokala renings/vattenverk och föra in din vattenprofil du utgår ifrån. sedan kan du använda beersmiths water tool för att kalkylera additions för just ditt vatten.

Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: torsdag 2015-02-26 11:37
av Robbix
Ska man inte tillsätta när man når mäsktemperaturen? Har gjort detta innan. Vattenrapporten har jag och har testat att vattenbehandla "light" alltså justerat ph innan men känner att jag vill djupdyka (höhö) i vattenbehandling nu. Tack för länken!

Ölofsson Brewing skrev:Räkna på din totala mängd färdigt öl, eller din batch size. Tillsätt salterna efter mäsken är färdig. Här är en del vattenprofiler till Beersmith jag gjort utifrån John Palmers böcker och diverse forskning på nätet:
https://drive.google.com/file/d/0By31fw ... sp=sharing

Du måste fortfarande skaffa en vattenrapport från ditt lokala renings/vattenverk och föra in din vattenprofil du utgår ifrån. sedan kan du använda beersmiths water tool för att kalkylera additions för just ditt vatten.

Re: Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: fredag 2015-02-27 11:52
av Ölofsson Brewing
Vad jag hört så är det bättre att tillsätta sina vattenbehandlingssalter när mäsken är klar och koket ska gå igång. just för att maltbädden inte ska binda upp för mycket av salterna så att salterna åker ur vörten med maltresterna när mäskningen är klar.

PH justeringar av vattnet däremot ska ju göras till mäsken.

Re: Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: lördag 2015-02-28 00:26
av Bee
Det känns lite som en filosofisk fråga. Vill man efterlikna ett vatten i processen eller krydda vörten?

Själv tillsätter jag i mäsken, då det är så jag lärt mig och alltid gjort. Jag har inte läst vattenboken och är än så länge nöjd med de profiler jag använder och resultatet av dessa.

Re: Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: lördag 2015-02-28 10:51
av Leon
Jag läste att kalsium är bra för mäskningen, så jag har haft i mina ca 12g kalsium i mäsken. men jag är ingen expert :)

Re: Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: lördag 2015-02-28 16:27
av ekstedt
Ölofsson är inne på rätt spår. Vill man justera mäsk-pH måste man förstås tillsätta salterna till mäsken. Är man enbart ute efter att påverka ölets smak (förstärka beska med sulfater exempelvis) så är det enklare att tillsätta vid koket. Vill man härma en viss vattenprofil ska man vattenbehandla allt bryggvatten.

En längre utläggning ges här: http://fabrikorekstedt.blogspot.se/2014 ... -hart.html

Re: Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: lördag 2015-02-28 19:56
av Brewsnail
Ölofsson Brewing skrev:Vad jag hört så är det bättre att tillsätta sina vattenbehandlingssalter när mäsken är klar och koket ska gå igång. just för att maltbädden inte ska binda upp för mycket av salterna så att salterna åker ur vörten med maltresterna när mäskningen är klar.

PH justeringar av vattnet däremot ska ju göras till mäsken.


Saltbalansen påverkar pH, men Cl/SO4 balansen kan man gärna justera i koket

Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: söndag 2015-03-01 08:40
av Robbix
Kommer fortsätta att ha i allt i mäsken iaf tills jag läst på ytterligare. Blir till att köpa lite mer litteratur inom kort.

Är det någon av er som vattenbehandlat lakvattnet för att justera ph? Detta har jag ej gjort och nu när jag endast lakar med runt 5L i min BM så känns det ännu mindre nödvändigt. Finns det några ölstilar där jag bör överväga att även justera ph i lakvattnet framtiden?

Re: Beersmith appen någon som har koll?

InläggPostat: söndag 2015-03-01 14:12
av Weinkeller
Justerar alltid lakvattnet till under 6 i pH. Vill man undvika skalkärvhet är det en god idé.