Sida 2 av 4

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 14:17
av Judgecc
Mälte skrev:Jag tar gärna skärmdumpar om det ok Judgecc!


Ja jag ska försöka fixa det under dagen

Jag har installerat weldless och kulventil osv nu.. Men innan släppade jag upp grytan med 26liter typ en trappa upp till badkaret för att kyla med liten spiral och vattenbad. Jag stånkade en del. Jobbigt med varm kittel då, tur isolering funkar åt båda håll.

http://www.filedropper.com/biab36liters_1

http://www.filedropper.com/kettletopup

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 15:39
av bredsida
angående tumstock så behöver man ju inte mäta från botten och doppa tumstocken. Enklare, mindre slabbigt, att mäta från grytans övre kant. You do the math ...

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 15:53
av Jonas Johnsson
Mmm det funkar ju såklart också om du inte vill vara supernoggrann. Det är en liten utbuktning längst upp, så isf få man räkna bort typ 3 mm.

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 19:13
av Patrik-b
Det var denna videon jag skulle länkat till men du verkar ha löst problemet nu :)
http://youtu.be/VKiEjhxo2oo

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 21:52
av Glugg
Judgecc skrev:Jag har installerat weldless och kulventil osv nu.. Men innan släppade jag upp grytan med 26liter typ en trappa upp till badkaret för att kyla med liten spiral och vattenbad. Jag stånkade en del. Jobbigt med varm kittel då, tur isolering funkar åt båda håll.


Men allvarligt...
Fattar att du säkert är en riktig machokille Judgecc Men att klanta sig med så mycket kokhett vatten (eller värre, vört) är ju riktigt farligt. Sluta hålla på och flytta stora fulla grytor, folk...

Okej om kran saknas:
Svaret, Jonas, är lika enkelt som självklart. Tag ett stort kärl/tillbringare (desinficerat om det är efter kylning) och doppa i grytan och flytta på så sätt ur 1-2 liter i taget till nästa kärl. När du kommit ner till halva är troligen vikten hanterbar och du kan hälla resten.
Annars finns ju hävert också...

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 22:16
av Judgecc
Hahaha eller bara ding i vissa lägen kanske..

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 22:34
av mankan
Jonas Johnsson skrev:Appropå 36-litesgrytan: Hur gör ni när ni ska hälla över vörten till jästkärl. Jag är en ganska "stark" person och gymmar och så men jag höll på att bryta handlederna av mig när jag skulle stjälpa över den kylda vörten.

Oftast är vi två som brygger men det går själv också. Jäshinken på en stol. Upp med grytan i famnen från spisen, ena foten på något lågt, en ölback tex. Ställ grytan på det vinklade benets lår. Nu är det bara att sikta in jäshinken och luta grytan.

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: onsdag 2015-01-14 17:39
av fenderbender
Jonas Johnsson skrev:Appropå 36-litesgrytan: Hur gör ni när ni ska hälla över vörten till jästkärl. Jag är en ganska "stark" person och gymmar och så men jag höll på att bryta handlederna av mig när jag skulle stjälpa över den kylda vörten.


Jag sanerar en glasbringare och lyfter över vörten en liter i taget. Inga machopoäng men det funkar bra.

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: onsdag 2015-01-14 17:40
av pezmannen
Hävert tycker jag funkar fint

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: onsdag 2015-01-14 20:36
av Weinkeller
En hand i handtaget och en under grytan borde funka för de allra flesta. Går man över 36l på BIAB blir det nog snabbt opraktiskt både med påse och hällande..

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: onsdag 2015-01-14 23:56
av Mälte
Judgecc skrev:[quote="Mälte"]Jag tar gärna skärmdumpar om det ok Judgecc!


Ja jag ska försöka fixa det under dagen

Jag har installerat weldless och kulventil osv nu.. Men innan släppade jag upp grytan med 26liter typ en trappa upp till badkaret för att kyla med liten spiral och vattenbad. Jag stånkade en del. Jobbigt med varm kittel då, tur isolering funkar åt båda håll.

http://www.filedropper.com/biab36liters_1

http://www.filedropper.com/kettletopup[/quote]

Tack!
Judegecc!

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: onsdag 2015-01-14 23:58
av Judgecc
Mälte skrev:Tack!
Judegecc!

Välkommen. Hoppas det hjälper.

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: torsdag 2015-01-15 10:02
av Mälte
Välkommen. Hoppas det hjälper.[/quote]


Det gör det säkert Judgecc!
Men jag blir inte riktigt klok på din kokvolym när jag jämför dina två skärmdumpar.
Efter mäskningen fyller du då upp kokvolymen till full gryta? Eller inte.

Jag är säkert trög men in denna profilen fattar jag det som att du har 36 liter kokvolym och i den andra 29 l.
Och jag får inte ihop det.

Får jag vara så jobbig att jag ber dig beskriva hur du gör din BIABbryggning? :oops:
Så jag ser hur steg som lakning av påse och så vidare passar med Beersmithprofilerna?

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: torsdag 2015-01-15 11:45
av Judgecc
Använd min profil för grytan..
När jag skapar recept gör jag olika volymer. I den sista dumpen du fick gjorde jag en batch på 29liter färdig vört. Vilket innebär 36-37liter färdig mäsk.. Eftersom jag maxar min gryta med vatten och slänger i malten tills det nästan rinner över, men ändå saknar jag 10liter vätska för att få ut 29liter.. Här finns det två alternativ. Att köra sparge med 10liter,vilket jag lyckades pricka rätt med i mitt OG. Eller att värma 10 liter till 75c, hälla i jäshink och dumpa i maltpåsen och låta den mäska klart där i, sen tillföra den vöryen till kokgrytan..
När du ska göra recept på runt 20 liter behöver du inte hålla tillbaka vatten.. Du kan köra fullmäsk volym direkt. Om du ändå vill sparga påsen med vatten efter mäskning så tar du bara bort dom litrarna från mäskningen, eller så lägger du in dom under kettletopup..
Om du gör större satser än vad grytan klarar. Alltså för mycket vatten o malt för att få plats så får du ta bort vatten från mäskningen, vilket du gör via kettle top up. Om du laddar ner beersmith till datorn istället så blir detta mycket mer självklart..

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: lördag 2015-01-17 01:01
av Mälte
Tack! Jag ska sätta mig mer i detta.
Tappade idag. Förlorade många liter öl pga av bös från humlingen. Beskare på tungan än de 45 ibu jag fick teoretiskt.
Mycket kvar att lära. Kul egentligen.