Sida 1 av 4

[Beersmith] och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 12:33
av Mälte
Jag försöker ihop mina egna recept i Beersmith men får inte ihop hur jag ska fylla för att få det att passa min BIAB-bryggning med 36 litersgryta.

Kan någon bättre vetande hjälpa mig?

Jag vill få till det rätt med både mäsk och kokvolym. Eftersom jag även fyller på vatten på min påse för att laka ur den behöver jag få in det också.
Kanske har någon samma uppsättning som jag så jag kan kopiera era profiler?

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 13:32
av Patrik-b

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 13:33
av Patrik-b
Finns ju "kettle top up" att fylla i

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 13:42
av Judgecc
Mälte skrev:Jag försöker ihop mina egna recept i Beersmith men får inte ihop hur jag ska fylla för att få det att passa min BIAB-bryggning med 36 litersgryta.

Kan någon bättre vetande hjälpa mig?

Jag vill få till det rätt med både mäsk och kokvolym. Eftersom jag även fyller på vatten på min påse för att laka ur den behöver jag få in det också.
Kanske har någon samma uppsättning som jag så jag kan kopiera era profiler?

Tror jag har exakt samma som dig.
36liters patina, 3,5kw hendi, 16-17m kopparslinga.. Brukar hamna inom nån liter på mina setups. Kör oftast 25liter men gjorde 29liter sist.. Så visst kör jag sparge med 75c vatten..
Jag gör så här..
Fyller i biab profilen som finns för 50l och ändrar allt till min gryta, mitt bortkok, min kylning. Detta får man mäta själv..
När jag sedan gör recepren kör jag med 70-75% effektivitet beroende på vört styrka.
Slår jag in 25 liter med en öl på 1070tex så kommer min mashtun sakna några liter för att kunna fullfölja receptet, då tar jag helt enkelt och flyttar dom litrarna till kettle top of.. Allt detta sker under fliken Vols..
Jag kan ladda upp min Biabprofil men du behöver ändå trixa med Vols och fylla i Kettle top up

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 14:00
av Judgecc

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 15:11
av Mälte
Tack!

Jag ska kolla videon efter jobbet Patrik.
Judgecc - tack för filen men jag har Beersmith mobile i fullversion men där kan jag inte öppna filen.
Kan du dela på annat sätt? Annars köper jag programmet till datorn också.
Vår setup är så lik den kan bli - som du sa :D

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 15:26
av Mälte
Kollade på videon direkt! :oops:

Men jag fick ändå inte ihop det med var silningsvattnet ska in?

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 16:19
av Judgecc
Jag kan lägga upp en print screen. Det viktigaste är att grytan är inställd som 36liter och att du har koll på din boiloff någorlunda..
Sen när du bygger recept så välj stil och ställ in din batch, räkna 2liter över detta som försvinner i jäsningen..
Om grytan klarar full volume mash, bra. . Håll då bara bort 2-5liter av mashvolume att köra sparge med.
Om grytan är för liten så använd kettle top off till sparge vatten.. Easy piacey..

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 17:15
av Jonas Johnsson
Ett litet tips för 36-liters Patina (som kanske alla redan visste) är ju att den är att den har diametern 36 och höjden 36 vilket betyder att om du kör med tumstock och mäter vätskenivån så är en centimeter en liter. Det tyckte jag var väldigt fiffigt! Tänkte att det kunde vara till hjälp när du ska mäta boil-off etc.

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 17:40
av Judgecc
Jonas Johnsson skrev:Ett litet tips för 36-liters Patina (som kanske alla redan visste) är ju att den är att den har diametern 36 och höjden 36 vilket betyder att om du kör med tumstock och mäter vätskenivån så är en centimeter en liter. Det tyckte jag var väldigt fiffigt! Tänkte att det kunde vara till hjälp när du ska mäta boil-off etc.

Smart. Jag har måttat upp en gammal slev för ändamålet. Men antingen så stämmer inte min slev helt eller så rymmer patina 36,5liter utan lock. För sist var jag över 36liters strecket men när locket skulle på åkte jag snabbt ner till 36 med en överrinning..
Tänker hädanefter använda tummstocken. Kör du den i mitten eller sidan av kastrullen när du mäter?

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 18:54
av Jonas Johnsson
Judgecc skrev: Kör du den i mitten eller sidan av kastrullen när du mäter?

Vid sidan. Du har 36 cm precis under den lilla utvidgningen längst upp.

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: måndag 2015-01-12 19:06
av Judgecc
[quote="Jonas Johnsson"][/quote]

Då stämmer det nog bra. Bra tips. Tack.

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 13:16
av Jonas Johnsson
Appropå 36-litesgrytan: Hur gör ni när ni ska hälla över vörten till jästkärl. Jag är en ganska "stark" person och gymmar och så men jag höll på att bryta handlederna av mig när jag skulle stjälpa över den kylda vörten.

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 13:30
av Mälte
Jag tar gärna skärmdumpar om det ok Judgecc!

Jonas. Jag har grytans botten på en stol med jäskärlet på golvet. Sedan häller jag.

Nästa gång lägger jag även min sil på jäskärlet. Fick med mycket humle till kärlet nu.

Re: Beersmith och BIAB. 36 liters uppsättning.

InläggPostat: tisdag 2015-01-13 14:15
av Bee
"Weldless" genomföring och kulventil. Inga lyft här inte...