Sida 1 av 1

Exempel: IPA 5C - Världens Bästa Afterski - 7.1% - 75BU

InläggPostat: torsdag 2015-10-08 11:10
av martinb
Värden baserat på bryggprotokollet.

Data
Slutvolym: 20,5l
Målvolym: 22l
OG: 1.062
FG: 1.008
BU: 67-75
ABV: 7.1%
EBC: 13

Råvaror
Malt och Extraktgivare
Pale Ale Malt (Weyermann) - 5,31kg - 86%
Premium Pilsnermalt (Weyermann) - 0,64kg - 10%
Pale Crystal Malt (Thomas Fawcett) - 0,25kg - 4%

Humle
Simcoe (Kottar) - 15,5% - 11g (0,5g/l) - 60 min - 16BU
Amarillo (Kottar) - 8,9% - 33g (1,5g/l) - 20 min - 16,5BU
Citra (Kottar) - 16,9% - 22g (1g/l) - 15 min - 15BU
Amarillo (Kottar) - 8,9% - 33g (1,5g/l) - 10 min - 10BU
Simcoe (Kottar) - 15,5% - 33g (1,5g/l) - 5 min - 9,5BU
Amarillo (Kottar) - 8,9% - 46g (2,1g/l) - Torrhumling 4d - 0BU
Simcoe (Kottar) - 15,5% - 46g (2,1g/l) - Torrhumling 4d - 0BU

Totalt: 224g (10,2g/l) varav 92g (4,2g/l) torrhumling.
Beräknad vätskeabsorbering av humlen: 1,2l

Jäst
2 rör Whitelabs WLP001 California Ale

Bryggprocess
Försockringsrast, 65 grader i 60 minuter. 2,5l vatten/kg malt
Koktid: 60 minuter
Jäsning: Primär 20 grader i 14 dagar. Omtappning och torrhumling 4 dagar.

Kommentarer
Glömde bort vattenbehandlingen. Slutvolym på 20,5l + 1,2l vätskeabsorbering pga humle = 21,7l.

Re: Exempelrecept: IPA 5C - Väldens Bästa Afterski - 7.1% -

InläggPostat: fredag 2015-10-09 08:53
av martinb
Nu är exempelreceptet uppdaterat.

Re: Exempelrecept: IPA 5C - Väldens Bästa Afterski - 7.1% -

InläggPostat: måndag 2017-02-20 23:15
av lukedaduke
martinb skrev:Nu är exempelreceptet uppdaterat.


Nice tänkte testa brygga denna i veckan, Synd att inte fler delar med sig av sina recept!

Re: Exempel: IPA 5C - Världens Bästa Afterski - 7.1% - 75BU

InläggPostat: tisdag 2019-06-25 22:55
av Zodiak06
Är ett sådant här recept ”svårare” om man jämför med en sats man köpt till ett bryggverk?

Har precis fått hem grejerna och ska köra den, men man är så sjukt taggad på detta. Så om man ska köpa lite lösvikt istället.

Re: Exempel: IPA 5C - Världens Bästa Afterski - 7.1% - 75BU

InläggPostat: onsdag 2019-06-26 00:55
av Djonk
Nej, precis lika lätt att sätta ihop sitt eget kit så att säga. I regel sparar man en slant på det.

Re: Exempel: IPA 5C - Världens Bästa Afterski - 7.1% - 75BU

InläggPostat: onsdag 2019-06-26 08:13
av skyking
Zodiak06 skrev:Är ett sådant här recept ”svårare” om man jämför med en sats man köpt till ett bryggverk?

Har precis fått hem grejerna och ska köra den, men man är så sjukt taggad på detta. Så om man ska köpa lite lösvikt istället.


Det borde vara marginellt, men det är en detalj som kan ställa till det: vattenbehandlingen martinb har glömt.

Det är faktiskt rätt sällan recept faktiskt är speciellt komplicerade, eller snarare så att de svåra delarna kanske du redan "brottas med" i din "enkla" bryggning. Här är de extra momenten att torrhumla (peta ner lite humle i jäshinken bör en femåring klara av), tappa om för torrhumling (det är bara "more of the same" då du redan tappar om ölen), vattenbehandling om han nu hade kommit ihåg det (ja man skall räkna ut hur mycket som skall i vilket inte är så svårt, det finns program för det ifall du lider av dyskalkyli - annars är det bara frågan om att ha en nogrann våg och mäta upp och pytsa i) och en himla massa humlegivor (återigen "more of the same").

Nu vet jag iofs inte vad det är för sats du köper till bryggverk, men de satser jag sett som jag kan tänka mig skulle passa in i bilden frågan om att man köper recept och råvaror i ett paket. De jag har sett så är priset för dessa precis detsamma som ingredienserna som ingår (du får alltså receptet på köpet - ibland finns det till och med att ladda ner gratis - tanken är väl att du ändå måste och kommer köpa ingredienserna om du vill använda det). Alltså jag menar att det inte behöver vara dyrare att köpa färdigt kit, iaf inte om du ändå köper ingredienserna i lösvikt. Men jag tycker stor del av nöjet med ölbryggning är att kunna säga att man bryggt det efter eget recept (även om det ursprungligen är något man "snott" och modifierat).

Re: Exempel: IPA 5C - Världens Bästa Afterski - 7.1% - 75BU

InläggPostat: onsdag 2019-06-26 16:22
av martinb
På tal om vattenbehandligen i receptet som jag glömde bort när det bryggdes - tanken var Randy Mosher Pale ale-profilen.

Re: Exempel: IPA 5C - Världens Bästa Afterski - 7.1% - 75BU

InläggPostat: fredag 2019-06-28 12:05
av Zodiak06
Vad menar ni med vattenbehandling? Och olika profiler? Preparerar ni kranvattnet efter en viss profil för attfå fram ett vatten som passar receptet, eller tillsätter ni bara mer vatten så att konsentrationen på vörten överensstämmer med vissa parametrar?

Re: Exempel: IPA 5C - Världens Bästa Afterski - 7.1% - 75BU

InläggPostat: söndag 2019-06-30 10:21
av Djonk
Man tillsätter eller tar bort mineraler i vattnet.