skyking skrev:Min grundregel är att inte räkna för mycket på hur mycket vatten som går åt. Det viktiga är lite att se till att du har tillräckligt med vatten förberett så du inte står där med byxorna nere om det skulle behövas mer vatten.
Jag kör iofs inte själv BIAB, men tycker att man bör kunna mäska i med minimalt med vatten: all malt skall vara under ytan, mer vatten än så behöver du inte när du mäskar. Blir saknas det vätska när du plockar ur baggen så kan du antingen använda vätska föra att laka ur mer ur påsen eller bara toppa upp i ditt kärl.
Oavsett hur du gör så är det inte så blodigt kritiskt heller. Uppgifterna du gerär lite motsägande, exakt vad säger receptet? Säger det att du skall mäska med 11 liter och tillsätta 27 liter till lakningen och att det skall bli 32 l sötvört att koka? Vill du tillsätta allt vattnet vid mäskningen så gör det bara - vattnet för mäskning OCH lakning. Du förlorar förvissa lite effektivitet med BIAB, men det är inget att få panik över - behövs det justeras något så är det bara till att justera receptet till nästa gång du brygger.
Ja men sweet! Då tänker jag inte oroa mig så mycket över mängden vatten. Tänker att det bli ett kok på drygt 27 liter.
Ja, det skulle ju vara sweet och kunna laka ur påsen, skulle dock behöva ett större kokkärl för att värma lakvatten.
Men som du skriver, jag blir också förvirrad av receptet. Det står att man ska mäska med 11 liter och koka i 27 liter. Siffran 32 liter står högst upp i receptet men det framgår inte riktigt vad dom 32 litrarna avser.
Tack för svaret!