Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp
Har gjort både efter recept (t ex Stigbergets West Coast, jämfört båda och de är lika men eftersmaken är den samma som alla andra öl jag gjort. Jag vattenbehandlar på ett "enkelt" sätt med kalciumsulfat och kalciumklorid men inget mer meck. När det kommer till IPA vill man ju gärna ha en lång fruktig eftersmak, eller tänker jag fel?Perwaste skrev:Gör du dina egna recept eller brygger du efter andras recept?
Oavsett andras recepts smaker etc så är det du som ska vara nöjd, så som du vill ha det. Det kan vara en idé att brygga om någonting du gjort, där det iofs blivit bra, men du saknar maltigheten. Trsta då att skifta över lite basmalt mot specialmalt. Kanske Wienermalt istället, eller liknande. Eller leta efter en jäst som framhäver malten mer. Men ändra bara en sak i taget så du vet vad som ger utslag, eller inte.
Bra tips! Kolsyrenivån kan spöka lite för mig. Primar med carbonation drops, en tablett per 33cl flaska. Tycker det skummar väldigt mycket vid upphällning samt att ölen smakar något bättre när ölen fått stå några minuter. Skummet smakar lite som den eftersmaken jag vill få bort, det där "cintroniga" jag nämnt tidigare. Svårt att sätta fingret på smaken.Karl R skrev:Tja
Vänta med mineraltillsättningar tills du är hemma i de andra aspekterna. Saltning kan lyfta ett öl från bra till jättebra. Men det kan också förvirra rätt mycket innan dess.
Sen, det du far efter kan vara en hel massa olika grejer. Men spontant
* se över maltnotan
* fundera på kolsyrenivån
* vart får du in syre?
Alltså, jag säger inte att jag har rätt i dessa punkter ovan, vill bara visa på att det finns en del grejer att tänka igenom.
Ok! Jag har en flaskfyllare men tyckte den va knepig att använda. Ska ta mig en titt på det igen.Karl R skrev:Ja, alltså om du övergår till t.ex priming med liten ml-spruta i varje flaska, så kan det vara en förbättring.
Just i det läget med saftsil kan det väl vara befogat att syresätta, så det kan väl vara. Men visst.
Längs flaskans innerkant vill du helst inte att ölet ska rinna, utan använd hellre en flaskfyllare. fyller på underifrån.
svårt att pinpointa det citroniga såhär. Men det kan mycket väl vara allt från bristande rengöring till något annat. Men att se över rengöringen kan vara en idé, om inte annat för att utesluta det senare.
C-land skrev:
Gjorde en 100W IPA på recept. Den blev god men vid jämförelse så kände jag direkt vilken som var min - tunn eftersmak men inte mycket stor skillnad iaf.
För längre eftersmak och kraftigare smak generellt, är det malt man ska jobba mer med och kanske mindre med humle?
Rotsac skrev:C-land skrev:
Gjorde en 100W IPA på recept. Den blev god men vid jämförelse så kände jag direkt vilken som var min - tunn eftersmak men inte mycket stor skillnad iaf.
För längre eftersmak och kraftigare smak generellt, är det malt man ska jobba mer med och kanske mindre med humle?
Är det inte själva "citrusaktigheten" i humle avsett för IPA som du känner....?
"Bränner" den?
Se till att flaskfyllaren är av typen med en fjäderbelastad venil.
Glöm "självavstängande via gravitation". Den funkar garanterat ej om man lägger den på golvet, för att kapasylera en flaska märkte jag för många år sedan...
Med en standard jäshink av plast med kran, så monterar man flaskfyllaren direkt på kranen -om det passar omständigheter och placering- i annan fall använder man en slangstump. Se noga till att det inte kommer in luft någonstans.
Angående det där med att vissa flaskar "pyser", och att " det skummar mycket":
För nogranna anteckningar vad gäller OG, SG. och F.G. samt sockertillsättning för kolsyrejäsning på flaska
Dessa prylar är till stor hjälp:
https://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/fyllare/flaskfyllare-38-med-fjader
[url]https://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/fyllare/flaskfyllare-12-med-fjader
För att ha järnkoll på kolsyran, och notera vad respektive jäst, vid olika F.G. och sockermängder skapar för tryck vid en viss temperatur:
https://shop.humle.se/utrustning/matning/tryckmatare-for-bygelflaska
Att monteras inuti jäshinken, för att flasktappa från ytan:
https://shop.humle.se/utrustning/fattappning/corneliusfat/humlefilter/humlefilter-till-clear-beer-draught-system
Testade carbonation drops för några år sedan när jag var lite lat. Hade fram till dess alltid primat med sockerlag på strösocker. Upplevde en lätt syrlig smak och tänkte att det var något spök med jäsningen. När även nästa batch primad med carbonation drops hade samma smak trots noggrann rengöring av all utrustning gick jag tillbaka till strösocker. Inga problem sedan dess.C-land skrev:Rotsac skrev:C-land skrev:
Gjorde en 100W IPA på recept. Den blev god men vid jämförelse så kände jag direkt vilken som var min - tunn eftersmak men inte mycket stor skillnad iaf.
För längre eftersmak och kraftigare smak generellt, är det malt man ska jobba mer med och kanske mindre med humle?
Är det inte själva "citrusaktigheten" i humle avsett för IPA som du känner....?
"Bränner" den?
Se till att flaskfyllaren är av typen med en fjäderbelastad venil.
Glöm "självavstängande via gravitation". Den funkar garanterat ej om man lägger den på golvet, för att kapasylera en flaska märkte jag för många år sedan...
Med en standard jäshink av plast med kran, så monterar man flaskfyllaren direkt på kranen -om det passar omständigheter och placering- i annan fall använder man en slangstump. Se noga till att det inte kommer in luft någonstans.
Angående det där med att vissa flaskar "pyser", och att " det skummar mycket":
För nogranna anteckningar vad gäller OG, SG. och F.G. samt sockertillsättning för kolsyrejäsning på flaska
Dessa prylar är till stor hjälp:
https://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/fyllare/flaskfyllare-38-med-fjader
[url]https://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/fyllare/flaskfyllare-12-med-fjader
För att ha järnkoll på kolsyran, och notera vad respektive jäst, vid olika F.G. och sockermängder skapar för tryck vid en viss temperatur:
https://shop.humle.se/utrustning/matning/tryckmatare-for-bygelflaska
Att monteras inuti jäshinken, för att flasktappa från ytan:
https://shop.humle.se/utrustning/fattappning/corneliusfat/humlefilter/humlefilter-till-clear-beer-draught-system
Jo det är sådan flaskfyllare jag har, har bara testat en gång och tyckte den var lurig att använda. Har även slang. Ska ge det ett försök till.
Beträffande det "citroniga" så är det lite syrligt liksom. I IPA så ska det ju givetvis vara fruktigt och citrus i många sorter men tycker denna är återkommande oavsett humlesort. Funderar på om det är vattnet. Det där med kolsyran tror jag kan vara lite av problemet. Kan vara så att jag kolsyrar för mycket (för mycket socker vid primning)? Min bror brygger också (började strax efter mig) och han får samma typ av smak på sin öl med. Vi gör på samma sätt, så tror det är något med det. Vill också tillägga, för att gå tillbaks till ursprungsfrågan, att sista munnen i varje glas smakar alltid mer och bättre. Hoppas jag inte krånglade till det för mycket, och jag är givetvis mycket tacksam för svaren och tipsen!
Btw, de produkter du länkade verkar bra. Ska kolla upp.
erno skrev:Testade carbonation drops för några år sedan när jag var lite lat. Hade fram till dess alltid primat med sockerlag på strösocker. Upplevde en lätt syrlig smak och tänkte att det var något spök med jäsningen. När även nästa batch primad med carbonation drops hade samma smak trots noggrann rengöring av all utrustning gick jag tillbaka till strösocker. Inga problem sedan dess.C-land skrev:Rotsac skrev:C-land skrev:
Gjorde en 100W IPA på recept. Den blev god men vid jämförelse så kände jag direkt vilken som var min - tunn eftersmak men inte mycket stor skillnad iaf.
För längre eftersmak och kraftigare smak generellt, är det malt man ska jobba mer med och kanske mindre med humle?
Är det inte själva "citrusaktigheten" i humle avsett för IPA som du känner....?
"Bränner" den?
Se till att flaskfyllaren är av typen med en fjäderbelastad venil.
Glöm "självavstängande via gravitation". Den funkar garanterat ej om man lägger den på golvet, för att kapasylera en flaska märkte jag för många år sedan...
Med en standard jäshink av plast med kran, så monterar man flaskfyllaren direkt på kranen -om det passar omständigheter och placering- i annan fall använder man en slangstump. Se noga till att det inte kommer in luft någonstans.
Angående det där med att vissa flaskar "pyser", och att " det skummar mycket":
För nogranna anteckningar vad gäller OG, SG. och F.G. samt sockertillsättning för kolsyrejäsning på flaska
Dessa prylar är till stor hjälp:
https://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/fyllare/flaskfyllare-38-med-fjader
[url]https://shop.humle.se/utrustning/flasktappning/fyllare/flaskfyllare-12-med-fjader
För att ha järnkoll på kolsyran, och notera vad respektive jäst, vid olika F.G. och sockermängder skapar för tryck vid en viss temperatur:
https://shop.humle.se/utrustning/matning/tryckmatare-for-bygelflaska
Att monteras inuti jäshinken, för att flasktappa från ytan:
https://shop.humle.se/utrustning/fattappning/corneliusfat/humlefilter/humlefilter-till-clear-beer-draught-system
Jo det är sådan flaskfyllare jag har, har bara testat en gång och tyckte den var lurig att använda. Har även slang. Ska ge det ett försök till.
Beträffande det "citroniga" så är det lite syrligt liksom. I IPA så ska det ju givetvis vara fruktigt och citrus i många sorter men tycker denna är återkommande oavsett humlesort. Funderar på om det är vattnet. Det där med kolsyran tror jag kan vara lite av problemet. Kan vara så att jag kolsyrar för mycket (för mycket socker vid primning)? Min bror brygger också (började strax efter mig) och han får samma typ av smak på sin öl med. Vi gör på samma sätt, så tror det är något med det. Vill också tillägga, för att gå tillbaks till ursprungsfrågan, att sista munnen i varje glas smakar alltid mer och bättre. Hoppas jag inte krånglade till det för mycket, och jag är givetvis mycket tacksam för svaren och tipsen!
Btw, de produkter du länkade verkar bra. Ska kolla upp.
Ok! Hur menar ni med sockerlag i primärhinken? Kanske är en dum fråga men bildas det verkligen kolsyra i flaskan efter butlejering då, eller när ska sockerlaget i?Djonk skrev:Håller inte med om att det är lätt att fördela sockret jämnt i hink, dessutom leder det till mer disk och risk för oxidation som kanske är C-lands egentliga problem med sin IPA. Ett första steg tycker jag borde vara att använda flaskfyllare och kanske skippa torrhumling och se om det fungerar bättre.
Ett enkelt och billigt alternativ till carbonation drops är minisockerbitar till 33cl och vanliga till 50cl. (Ja, 3krm riskerar att bli för mycket i 33cl)
Man gör en sockerlag på Xg/l färdig öl, tillsätter den i primärhinken, eller en hink man tappar om till. Sedan fyller man flaskorna och det blir kolsyra.C-land skrev:Ok! Hur menar ni med sockerlag i primärhinken? Kanske är en dum fråga men bildas det verkligen kolsyra i flaskan efter butlejering då, eller när ska sockerlaget i?
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 59 gäster