California Common

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

California Common

Inläggav C-land » torsdag 2020-12-10 14:09

Vad är en lämplig temp under mäsken på en California Common? Vad blir skillnaden på låg temp (ca64°) och hög (ca68°)? Ät ute efter en lättdrucken, maltig smak. 5,3% siktar jag på.

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 76
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43

Re: California Common

Inläggav Hövdingen » torsdag 2020-12-10 22:22

Jättesvårt att säga. Beror på hur mycket malt, vilken malt och vilken jäst du använder. Sen Brukar jag tycka att saker bli mer lättdruckna när du mäskar lågt men mer maltig när du mäskar högt. Därför finns en i mina ögon en motsägelse där som gör det ännu svårare att svara på.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: California Common

Inläggav C-land » torsdag 2020-12-10 22:55

Hövdingen skrev:Jättesvårt att säga. Beror på hur mycket malt, vilken malt och vilken jäst du använder. Sen Brukar jag tycka att saker bli mer lättdruckna när du mäskar lågt men mer maltig när du mäskar högt. Därför finns en i mina ögon en motsägelse där som gör det ännu svårare att svara på.
Aha ok! Använder pilsner malt och lite crystal. Runt 2.8 kg totalt. (10L). Californian Lager m54. Låter dock som att jag ska mäska lågt isf. Runt 64°?


Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 76
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43

Re: California Common

Inläggav ekstedt » fredag 2020-12-11 11:11

Mäsktemperatur måste vara den mest överskattade bryggparametern. Skillnaden mellan 64 & 68 kommer visa sig i olika FG, och den skillnaden beror olika mängd dextriner som knappat smakar något, så sensoriskt kommer skillnaden vara försumbar. Jag mäskar nästan alla öl vid 66-67 grader numera.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: California Common

Inläggav C-land » fredag 2020-12-11 11:12

ekstedt skrev:Mäsktemperatur måste vara den mest överskattade bryggparametern. Skillnaden mellan 64 & 68 kommer visa sig i olika FG, och den skillnaden beror olika mängd dextriner som knappat smakar något, så sensoriskt kommer skillnaden vara försumbar. Jag mäskar nästan alla öl vid 66-67 grader numera.
Ok, tror jag håller mig på 66-67° som jag gjort med de IPA jag bryggt. Tack för svar!

Skickat från min SM-G973F via Tapatalk
C-land
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 76
Blev medlem: torsdag 2020-04-16 13:43


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 28 gäster

cron