Skrev en tråd i klonrecept-forumet, men kom på att det troligen passar bättre här, har druckit en del nils oscar scotch ale, och skulle vilja göra något liknande själv, inte nödvändigtvis en klon men nåt åt det hållet, traquairs öler är även goda skottar.
Tänkte som följer, 10L batch (räknar på strax över 11l efter kok men innan förlust med silning och druv osv.)
Malt:
2.86kg 79% Maris otter
360g 10% munich malt
290g 8% carabohemian
110g 3% crystal 400
Humle:
10g whitbread golding
15.5g fuggles,
båda kokas 60 min
mäska i 68c 75 min och koka 3h
est OG 1.075
EBC ~45
IBU ~32
Det specialla är att jag tänkt mig att tillsätta ~50g ljust muscovadosocker när 30 min återstår eller vad som är tillräckligt för att höja den slutgiltiga abv:n med ungerfär 1%.
Jag tog därför i med humlen iom att det ökade OG och sötman från sockret kommer sänka beskan.
Jag tänkte även en annan variant, med samma og från malten och typ samma IBU, fast med 10% crystal 150 och 5% carabohemian och mörk sirap som extraktgivare, vill även där höja abv en dryg procent med extraktgivare.
Jag är dock osäker på vilken variant som skulle bli bäst och vilka mängder socker och sirap jag bör köra på.
någon som har några tankar?