Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp
Härligt! Låter bra. Har ett utrymme där det är 18-19°. Kan ju testa på en mindre batch och återkomma med resultatet.SGP skrev:Jag har använt MJ California och det funkar ganska bra. Jag skulle rekommendera att försöka hitta det svalaste området, har du möjligen tillgång till ett svalt källarutrymme? Sen vill den gärna ha åtminstone 2 veckors lagringstid.
18 grader är rekommenderad maxtemp men det betyder inte att det blir helt förstört om temperaturen råkar bli 19 eller lite högre. Kan nog vara värt att testa.
En annan intressant jäst att kolla på är Saflager W-34/70 som inte heller är särskilt temperaturkänslig.
http://brulosophy.com/2016/04/18/fermen ... t-results/
Ja, den verkar ju onekligen bra men frågan är: är den pålitlig eller smakar det slask?Djonk skrev:Mina försök att jäsa lager varmt har inte varit några succéer - visserligen med W34/70 istället men den har också rykte om att kunna fungera i varmare temp. Ja, det kan gå - men har du inte möjlighet att hålla en 15 grader i början åtminstone skulle jag rekommendera att satsa på något i stil med
https://www.brewgoat.se/products/omega- ... 4%A2-kveik istället
Ja ok, kanske kan prova den då. Vattnet vi har där jag bor har en pH på 7,2, antar att det är ganska vanligt. Bör man vattenbehanda (den enkla vägen med pH stabilizer) eller hoppa det helt? Tack för tipset iaf!Djonk skrev:Varför skulle det smaka slask?
Har inte provat Lutra själv men här finns en video: https://youtu.be/UW6uPqDfTk4
Bootleg Biology Oslo är en bättre känd pseudo-lagerjäst men vet inte om den finns tillgänglig i Sverige. Frågan är om bägge inte har gemensamt ursprung från Hornindal.
Själv har jag bara använt Voss/Gjernes och resultatet är lite beroende på vad man tycker att lager ska smaka. Tycker man att det är gott med lite svavel tycker jag inte att det fungerar som ersättare, men vill man ha en "ren" lager-lik öl förstår jag att den är populär. Används t.ex. i https://youtu.be/BYVcpKQLAVM
En sak de antagligen har gemensamt är att pH-värdet kan sjunka mer än normalt, så vill man inte ha lite svagt syrlig ton i ölet är det bäst att sikta på högre pH än normalt (kanske skippa ev. mjölksyra eller vad man nu använder annars helt och hållet)
Tillägg: det är definitivt större risk för "slask" som i för mycket oönskade smaker med vanlig lagerjäst.
Aha! Har inte testat den ännu men köpte en liten burk. Du har nog rätt, den nämns inte heller i Lindhs bok.Djonk skrev:Voss är det billiga alternativet nu när den finns som torrjäst från Lallemand/Lalbrew och Mangrove Jacks som M12 i många butiker runt femtiolappen.
Skippa vattenbehandling om det inte är något du är van vid. pH stabilizer är lite av en bluffprodukt.
Ja, det måste jag ju ta hänsyn till ja.. Får fundera lite. Swampcooler lät intressant!Djonk skrev:Ja testa dig fram tänk bara på att det kanske inte räcker med att utrymmet håller en viss temp eftersom jäsningen ofta värmer upp vörten åtskilliga grader. Du kan hålla ner temperaturen med en s.k. swamp cooler eller välja en jäst som inte är känslig för hög rumstemperatur eller värmeböljor som kveik.
SGP skrev:18 grader är rekommenderad maxtemp men det betyder inte att det blir helt förstört om temperaturen råkar bli 19 eller lite högre.
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 56 gäster