Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp
peterg skrev:Jag skulle pröva att brygga en Kölsch med US-05 om man inte har resurser för att brygga en lager. Det blir inte en pilsner men inte långt ifrån (tycker jag). Men 18 grader är max för fermenteringen.
Lät intressant! Behöver inte va en renodlad lager men gärna något åt det hållet. Det här med swampcooler, vad är det mer exakt? En tunna runt tunnan liksom? Köpa? Hur?SGP skrev:peterg skrev:Jag skulle pröva att brygga en Kölsch med US-05 om man inte har resurser för att brygga en lager. Det blir inte en pilsner men inte långt ifrån (tycker jag). Men 18 grader är max för fermenteringen.
Kölsch är inte fel faktiskt. På senare tid har jag bryggt ett par med Lallemands speciella Kölsch-jäst.
https://shop.humle.se/jast/alejast/torr ... emand-11-g
Djonk skrev:Ta valfri balja som är större än ditt jäskärl, trä en blöt tröja över kärlet och sänk ner i baljan - som du fyller med vatten. Avdunstning sänker temperaturen med ~2 grader i normalfallet. Behöver man sänka temperaturen ytterligare kan man ha is i baljan eller använda en fläkt för att öka avdunstningen. Var försiktig om du väljer is, bäst att ha en termometer i baljan då och se till att det inte blir för kallt. Kan räcka att använda isen för att ge jäsningen en kall start.
Ok, tack för tipsen. Frågan som följer nu är: någon som har ett bra recept på Kölsch? Humle? Malt?Djonk skrev:Ett förtydligande angående baljan: den behöver inte vara särskilt hög, räcker bra om bara bottnen av jäskärlet står i lite vatten.
Kveik klarar lägre temperaturer än 25, faktum är att t.ex. Voss sägs bli extra "lagerlik" runt 15. Det man gör normalt i annat fall när man vill jäsa snabbt och varmt är att bara kyla vörten till ~35-40C och kanske trä en filt eller liggunderlag runt kärlet.
Kölsch passar säkert utmärkt.
Det kan vara vattnet/pH som orsakar smaken du pratar om..
Låter bra! Hittade ett recept med Hallertauer-mittfrü humle. Tänkte kanske den och Saaz? En liten giva på 60 min då och en på 15 och 0. Mäskade du ut på nån spec temp? Kokning 90 eller 60 min?Skogstorpsbryggarn skrev:Har gjort några batcher på wyeast 2565 kölsch-jäst i 65gr mäsktemp. 90% pilsnermalt, 7% carapils o 3% havregryn. Körde en ren saaz-humling, men de klassiska lagerhumlen du gillar funkar nog alla om du vill ha en lagerlik kölsch. Jag låg på ca 25 ibu med runt 20 på bitter/60 min o sen ett varv med 5 ibu vid 15 min o så en aromdos vid 0 min. Gå så lågt jästen tål o du kan få ner det hemma om du vill ha den så lagerlik det går. Jag tyckte att detta recept gav en väldigt frisk o lagerlik kölsch
Lät gött, tror du det det funkar med större delen pilsnermalt och ca 10% vetemalt. Ska man ha med någon karamellmalt i? Har dessa maltsorter hemma + carahell. Funderar på Safeale k-97 .peterg skrev:Jag brukar göra en kölsch med torrjäst US05. Pilsnermalt 71%, Munich1 malt 25% och vetemalt 4%. Mäskar 64° 60 min och kör sedan 76° i 10 min.
Magnum 60min (17 ibu), Hallertauer Mittelfrűh 15 min (5 ibu), Hallertauer Mittelfrűh 5 min (2 ibu). Pitchar vid ca 16° och fermenterar 8-9 dagar i 17-18°. Sedan kallkrasch 3 dagar. Lite kalciumklorid, kalciumsulfat och Lactol gör att mitt stockholmsvatten hamnar på ett Ph 5,4.
Enkelt att göra och smakar kanon (tycker jag)
Ok, tänkte mer om carahell bara ger lite färg typ. Men testar det jag skrev, tack för tipsen. Ja, läste att man inte ska ha mer än 15% vetemalt. Blir nog en liten släng Perle och lite mer av Hallertauer humle. Früh kölschen på bolaget gillade jag. Något åt det hållet får jag väl ha som måttstock. Blir en batch på 10 L först.Skogstorpsbryggarn skrev:Jag mäskade i 65gr, kok 60min. Carapils är ju karamellmalt. Carahell är väl liknande, dvs ger mer fyllighet än direkt sötma.
Vetemalt 10% är helt i linje med många kölschrecept, så lär funka bra.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster