Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp
Djonk skrev:Inte svårare än att dela allt med 5
skyking skrev:Vill man spexa till det lite kan man ta 25% av malten och 25% av humlen, nästa brygd tar man 15% av malten och 15% av humlen, nästa 20% av malten och 20% av humlen, sen 22% av malten och 18% av humlen och lutligen 18% av malten och 22% av humlen. Vips så har du bryggt 5 olika öl på 5 bryggningar, kanske lite mer givande än att köra samma sak om och om igen 5 gångar? Det kan iofs också vara givande att brygga samma recept flera gånger och se hur pass lika resultatet blir.
C-land skrev:Hehe ja, dela med 5 blir ju enklare helt klart, dock intressant idé i senare inlägget. Bra med lite tips. Är det någon pryl ni rekommenderar som gör jobbet lättare än att balta och hälla från med kastruller exempelvis? Hörde av någon att saftkokare var smidigt.
Tack för snabbt svar btw!
Saint skrev:En helt annan fråga. Varför bara 4 liter? Är det största storlek på kastrull eller jäskärl som du har tillgång till?
Tänker bara att en 10-15l kastrull bör du väl kunna låna/köpa billigt och dubbla dina satser. Kostnaderna för malt/humle ökar ju endast marginellt.
skyking skrev:C-land skrev:Hehe ja, dela med 5 blir ju enklare helt klart, dock intressant idé i senare inlägget. Bra med lite tips. Är det någon pryl ni rekommenderar som gör jobbet lättare än att balta och hälla från med kastruller exempelvis? Hörde av någon att saftkokare var smidigt.
Tack för snabbt svar btw!
Det är kanske lite svårt när vi inte vet vilka prylar du har och hur dina rutiner ser ut, men skall man se åtgärder som gör jobbet lättare så tror jag inget slår att gå upp i batchstorlek om det passar dina syften(*). Inte att de minskar jobbet, men du får ju mer mängd öl utan att behöva öka arbetsinsatsen i samma omfattning.
(*) Man kan föredra att brygga många olika öl framför att brygga mycket av samma öl och då passar det ju kanske inte att öka batch-storleken.
C-land skrev:Köpte detta kit: https://www.koksbryggeriet.se/sv/artikl ... zwQAvD_BwE
men det verkar ju vara en djungel av prylar man kan använda så tänkte mest om det är något man "bör" ha för att minska arbetet. Finns nog en del tips och trix kan jag tänka
skyking skrev:C-land skrev:Köpte detta kit: https://www.koksbryggeriet.se/sv/artikl ... zwQAvD_BwE
men det verkar ju vara en djungel av prylar man kan använda så tänkte mest om det är något man "bör" ha för att minska arbetet. Finns nog en del tips och trix kan jag tänka
Om du har gryta för större volym så kan en ide vara att köpa en jäshink, finns i olika storlekar och kostar inte speciellt mycket. En fördel med jäshink är att man kan hälla i vörten rakt i efter kylning. Borrat hål för tappkran är "optional". Och om du ökar volymen så är nog inte sättet de visar längre speciellt praktiskt, med plasthink kan du runka hinken kraftigt istället.
Djungeln av prylar är lite för att olika bryggare har lite olika approach och därmed lite olika problem och lösningar. Jag tycker att du som nybörjare kan köra på rätt oförändrat och känna dig för vilka moment som du tycker är problematiska och borde kunna förenklas.
Körde på dessa hinkar när jag gick från 5 liter till 10 liter: https://www.jula.se/catalog/bygg-och-fa ... nk-164010/C-land skrev:skyking skrev:C-land skrev:Köpte detta kit: https://www.koksbryggeriet.se/sv/artikl ... zwQAvD_BwE
men det verkar ju vara en djungel av prylar man kan använda så tänkte mest om det är något man "bör" ha för att minska arbetet. Finns nog en del tips och trix kan jag tänka
Om du har gryta för större volym så kan en ide vara att köpa en jäshink, finns i olika storlekar och kostar inte speciellt mycket. En fördel med jäshink är att man kan hälla i vörten rakt i efter kylning. Borrat hål för tappkran är "optional". Och om du ökar volymen så är nog inte sättet de visar längre speciellt praktiskt, med plasthink kan du runka hinken kraftigt istället.
Djungeln av prylar är lite för att olika bryggare har lite olika approach och därmed lite olika problem och lösningar. Jag tycker att du som nybörjare kan köra på rätt oförändrat och känna dig för vilka moment som du tycker är problematiska och borde kunna förenklas.
Jaha, så jäshink kan fungera istället för ett kärl i glas då ja. Men du skriver att man kan hälla vörten rakt i, men den ska väl filtreras emellan ändå va? Kanske en märklig fråga (men inga frågor är väl för dumma...) men kan man jäsa 10 L i en 15 L hink, tänker mer om det har med luft och sådant att göra? Borde väl inte spela någon roll?
Ja 10 liter glaskärl kanske bli krångligt att skaka. Men med hink så måste man ha en propp och jäsrör till som passar då med antar jag. Ska definitivt kika på den idén! Tack!
En fråga till gällande hinken, det framgår inte riktigt vad det är för dimensioner på jäsröret som man måste köpa vid sidan av eller är det bara att trycka i liksom? Det verkar ju sitta nån form av propp högst upp.
Djonk skrev:Din gamla propp passar och det går utmärkt att jäsa 10L (fyller du för mycket riskerar du att det svämmar över, man måste ha lite marginal)
Vörten behöver inte filtreras. Tänker du på malten så vill man såklart få bort den innan koket - där är det enklare med bryggpåse än att slabba med durkslag, om det är det du gjort hittills.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster