bransta skrev:Ja min tanke var mer beska än veteöl, helt klart, då plussar jag på med mer humle i starten.
Måste erkänna att IBU ligger lite förbi min kunskap, får nog köpa öl med olika IBU och därmed lära mig var min smaknivå ligger. Jag brygger öl som jag lagar mat "Man tar vad man har" och hittills har all öl blivit bra och god.
Räknar ni hemmabryggare ut ert IBU och i så fall hur?
Man behöver inte göra det så komplicerat. När jag formulerar recept så anger jag bittergivan i centigram alfasyra istället (dvs gramvikten på humlet gånger alfasyrahalten i procent), sen när man brygger så räknar man snabbt fram hur många gram humle man behöver beroende på alfasyrahalt (man delar cga-värdet med procenten på humlen helt enkelt). Sen kan man korrigera för alfasyra från senare givor, men det brukar jag inte bry mig om.
När jag formulerar recept så behöver man ju gå från IBU-värde till cga-värde i receptet. Jag brukar brygga 20L-satser och då brukar jag helt enkelt multiplicera IBU med 10, brukar bli lagom och lätt att räkna.
Det finns program som använder betydligt mer komplicerade formler, men resultatet blir detsamma. Man får ut en siffra som stämmer mer eller mindre bra med verkliga IBU-värdet, och ingen kommer mäta ditt öl och se om du hamnat rätt. Oavsett så får du ju justera receptet inför nästa bryggning utifrån hur du tyckte ölet blev. Det är kanske där du får grunda din uppfattning om hur mycket olika IBU är: istället för att köpa öl så brygger du öl med olika IBU enligt någon godtycklig formel och lär dig hur beskt det blir (för att dina uträknade IBU stämmer ju ända bara med dina uträknade IBU och inte de uppmätta på köpeöl).