Min English Bitter

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Min English Bitter

Inläggav jingemarsson » onsdag 2019-05-29 09:26

Hej,

Jag brygger numer med en Grainfather, gjort en batch och har designat några egna recept (baserade på andras recept och idéer).

Jag har en lust att göra en English Bitter med mycket kropp och karamellsmak med hint om choklad/kaffe, men jag är mycket osäker på om det är det jag når med följande recept som jag ändå inte vill ha för mörk, nånstans runt 20 EBC.
Vill höra från någon annan hur ni tänker kring receptet för försäkra mig om att jag är nått på spåren.

Så, baserat på nedan, får jag en karamellig Ale? Ser du någonting som jag förstått fel och kan göra bättre?

Tack på förhand!

Batch Size: 12L

OG: 1,055
FG: 1,010
ABV: 5%

Mäskning
60min, 65°C
10min, 75°C

Malt
86% Maris Otter Pale - 2,2kg
8% Carafoam/Carapils - 0,2kg
4% Crystal 150 - 0,1kg
2% Carafa I - 0,05kg

Humle
60min: 8g Challenger + 8g East Kent Golding
30min: 10g Challenger + 4g East Kent Golding
1min: 8g Challenger + 8g East Kent Golding
Jäst: White Labs British Ale WLP005
jingemarsson
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: måndag 2015-10-19 19:02

Re: Min English Bitter

Inläggav Jonas » onsdag 2019-05-29 13:33

Det blir en bra ESB av det receptet, starkare än en Bitter men säkert god och tämligen typriktig. Man skulle kunna byta ut carapilsen mot crystal 60 - 70 och dra ner på svartmalten till 1 - 0,5 %, men framför allt tycker jag att du ska burtonisera ditt bryggvatten för rätt smak.
"Jag smakade ett gott öl i England. Jag tror det hette "pint"!"
Användarvisningsbild
Jonas
SHBF - Bryggkursledare
 
Inlägg: 390
Blev medlem: måndag 2006-10-23 16:25
Ort: Nyköping

Re: Min English Bitter

Inläggav jingemarsson » onsdag 2019-05-29 14:39

Hej Jonas,

Tack för svar.
Ok, ja det där med att korrigera vatten är ingenting som jag läst på om. Men jag lite koll på vattenprofilen där hemma så ska kika på det.

Känns alltid som om när man vill ha ett svar och "lyfter på en sten" så ligger det bra många fler där inunder. Fantastiskt... :)
jingemarsson
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: måndag 2015-10-19 19:02

Re: Min English Bitter

Inläggav Djonk » onsdag 2019-05-29 15:13

Har en följdfråga på det, hur mycket vattenjustering är vettigt att göra i det här fallet? För att likna de extrema nivåerna Burton har skulle jingemarsson i Alingsås behöva ha i:

11½g kalciumsulfat, 1½ml 33%-ig kalciumklorid, 6g magnesiumsulfat och 1,5g kalciumkarbonat i 15 liter - hur stor risk är det att det blir för mycket?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Min English Bitter

Inläggav jingemarsson » onsdag 2019-05-29 16:17

Här är en kopia på den senaste provtagningen närmast min tapp.
Där nämns inte alla saker som kan vara intressanta som Sulfat och Klorid. Jag är själv mycket novis i sammanhanget, men antar att man inte kan utläsa dessa på denna rapporten.

https://fil.email/n0Z5LJJb
jingemarsson
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 11
Blev medlem: måndag 2015-10-19 19:02

Re: Min English Bitter

Inläggav ekstedt » onsdag 2019-05-29 16:58

Djonk skrev:Har en följdfråga på det, hur mycket vattenjustering är vettigt att göra i det här fallet? För att likna de extrema nivåerna Burton har skulle jingemarsson i Alingsås behöva ha i:

11½g kalciumsulfat, 1½ml 33%-ig kalciumklorid, 6g magnesiumsulfat och 1,5g kalciumkarbonat i 15 liter - hur stor risk är det att det blir för mycket?


Det blir nästan garanterat för mycket, om man inte älskar gips. Hur många engelska bryggerier brygger med Burton-vatten egentligen? Fuller's? Harvey's? Timothy Taylor?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Min English Bitter

Inläggav Djonk » fredag 2019-05-31 02:18

Vart går den rimliga gränsen någonstans? Runt hälften?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Min English Bitter

Inläggav Grindcrusher » lördag 2019-08-03 10:43

Fuller's vatten är runt 200ppm sulfat och samma för klorid. Taylor's vatten är lite mer hemligt, men jag vet att dom tillsätter salter, och Yorkshire-vattnet är relativt hårt från början tror jag.

Om man vill prova dricka något kommersiellt med lite burton snatch - köp en flaska Marston's.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 16 gäster

cron