Jakten på Eriksberg

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Jakten på Eriksberg

Inläggav Skogstorpsbryggarn » fredag 2019-05-10 14:34

Har en hustru som är svag för Eriksberg. Funkar även för mig, så jag har försökt få ihop en klon. Har letat utan att hitta något "facit", men flera andra har ju försökt så utifrån det så testade jag med följande recept. Ölen blev väldigt bra, men inte riktigt en Eriksberg. Kan inte köra ren lagermetod, därav kölschjäst och angivna temperaturer så lågt som möjligt. Tänker att jag ändå borde kunna komma rätt nära originalet.

Är nu ute efter tips och tankar som gör att mitt försök nr 2 hamnar närmare originalet.

11,5 liter i jäshink
Inmäskat 66 gr i 60 min, utmäskat 75 gr i 10 min
Flödeslakat i 78 gr
OG 50 FG 13 ABV 5,2% (flaskjäst)
Koktid 60 min

2kg Pilsnermalt
230gr CaraPils
100gr CaraRed
100gr CaraBohemian
100gr ljust muscavadosocker

Humle
14 gr Centennial 9,5% 60 min
5 gr Chinook 12,9% 20 min
6 gr Chinook 12,9% 5 min

Övrigt
1 krm Protafloc 15 min
Mjölksyra till PH 5,3 i mäsk
Vattenbehandlat Calcium 70, Sulfat 70 och Klorid 70

Jäst: Kölsch 2565
8 dgr 14 grader
6 dgr 20 grader
7 dgr 12 grader (omtappning och gelatin med 6 dgr kvar till flaskning)
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Lindh » fredag 2019-05-10 19:06

Jäs med riktig lagerjäst och skippa socker så tar du fyra steg på en gång. Byt all humle mot tysk humle, det där passar bra i en apa/ipa men inte till en Eriksberg. FG 1.013 är minst 4 ö för högt. Mäska på 64c istället. Receptet känns inte direkt som det kommer från källan, hur kom du fram till denna start?
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Skogstorpsbryggarn » fredag 2019-05-10 19:53

Tack för input. Kan som jag skrev inte brygga riktig lager utifrån avsaknad av kyl. Kom fram till recept utifrån icke källkritiskt sökande på nätet, och försökte sen få ihop det. Har såklart balanserat det i bryggprogram, så det är ett i mitt tycke bra öl, men precis som du lite subtilt antyder så är jag inte jättenära originalet.

Bryggaren anger dock på sin hemsida att "I bryggprocessen tillsätter vi en liten del socker för att få en fyllig och välsmakande öl. Detta är inget nytt utan har används i generationer." https://www.carlsbergkonsumentservice.s ... 53-socker/

Så den delen är från säker källa.

64 grader istället för 66 grader, hur tänker du där? Eriksberg har klart mer kropp än min version redan nu. Ska jag gå ner i grader behöver jag nog väga upp med annan maltuppsättning, alt annat tänk kring mäskschema e d.

Tack för inspel i övrigt, tar till mig det som är möjligt. Riktig lagerjäst inte möjligt, tips på annan jäst av hybridtyp som kunde vara bättre än kölsch 2565 tas tacksamt emot.
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav MCMLXXXII » fredag 2019-05-10 20:06

Kan egentligen bara tipsa om att några "california common"-jäst inte kommer att ta dig närmare. Testade för något år sedan efter tips från en hembryggare som sa att det blev bra, men själv tyckte jag det smakade ale lång väg - bra för all del, men inte det jag var ute efter.
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Skogstorpsbryggarn » fredag 2019-05-10 20:17

Nej, kanske är så enkelt att jag inte borde tro att det går att komma nära. Tänkte nog att att just Eriksberg ändå ligger såpass till på lagerskalan av smak, beska mm att det borde funka att komma nära med alejäst av kölsch, common, altbier typ.

Tänker ge det en repa till oavsett, om jag får tillräckligt med feedback/tips avseende malt, humle o tillvägagångssätt för att tro på att allt är "rätt" utom jästen. Ölen blir god, så kan leva med fler "missar" 8)
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Djonk » fredag 2019-05-10 21:14

Det går att jäsa med lagerjäst i de temperaturer du pratar om. 12-14 grader ska inte vara något problem.

Saflager W34/70 har jag testat med i 16-22.. blev bra till att börja med men övergick till acetaldehyd och nästan veteölskaraktär så småningom. Kan bero på att jag förvarade flaskorna i rumstemperatur, ett partyfat som hölls kallt hela tiden klarade sig undan, återstår att se hur det gick för partyfatet som lagrades i rumstemperatur.

Imperial L17 sägs också klara av högre temperatur, värt att testa tycker jag (men för säkerhets skull så svalt som möjligt)
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Skogstorpsbryggarn » fredag 2019-05-10 21:55

L17 verkar intressant. Hade inte koll på den, tack. Ska testa den nästa försök. Åsikter i övrigt kring receptjustering utöver tidigare inspel för att närma mig Eriksberg om jag kör den jästen?
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Lindh » lördag 2019-05-11 07:20

En varmjäst lager eller ale kommer inte smaka som ett lageröl så jag skulle försöka jäsa så svalt som möjligt. Man kan komma långt med att hitta en sval plats, tex en balkong eller källare. Det går även göra en swampcooler, dvs som ett vattenbad som man lägger frysta petflaskor i som bytes ut någon gång per dag. Det är främst första 3-7 dagarna som är kritiska i temperaturregleringen smakmässigt (beroende på jäststamm).
Att ha socker i kommer ge tunnare öl med mindre kropp precis som lägre mäsktemp (64 istället för 66). Men jag tror Eriksbergs kropp kommer från en fyllighet i maltnotan och inte mäsktemp. Testa med 5% karamellmalt av den mellanmörka sorten (Carared eller Caramünchner 2 tex). Humle skulle jag satsa på Magnum på 60 min till 20 ibu och sen Tettnang eller Herbrücker på 10 min (till ca 5 ibu eller liknande).
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1458
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Skogstorpsbryggarn » lördag 2019-05-11 07:39

Topp, tar med detta i modifierat recept. Tack!
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Djonk » lördag 2019-05-11 15:56

Håller inte med Lindh - blev nyfiken på hur det som var kvar av den varmjästa lagern smakade och kopplade in fatet. Nog smakar det lager allt. Ganska likt Three Hearts Stockholm Festival ur minnet :wink: (den på 5,3%)

Lite mer detaljerat:
Jästen åkte i efter ett dygn när vörten var nere i 10C. Ställd i ett svalt rum utan isolering, uppe i 16C efter 16h och bra aktivitet i jäsröret. Stegad upp till 22C när jäsningen börjat avta.

Anledningen till att flaskorna inte höll sig kan vara att jag inte orkade blåsa ur med kolsyra. Fatet blåstes ordentligt och primades med bryggsocker. Finns en svagt fruktig ton som jag tror beror på melanoidmalt.

Receptet var egentligen anpassat till kveik, men gjorde en split batch:

80% pilsner
14% ljus münchner
6% melanoid

@60min hallertauer mittelfrüh 17 IBU
@15min saaz 5 IBU

OG 1,050 och ett rätt högt FG 1,015 antagligen beroende på hög mäsktemperatur.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Skogstorpsbryggarn » lördag 2019-05-11 20:08

Tja, själv tycker jag en svalt jäst (14-15 gr) Kölsch jag gjorde för ett tag sen blev förvånansvärt lagerlik. Det var därför jag tänkte köra med kölschjäst även här. Men utifrån förslag från Djonk så kör jag en w34/70 el Imp L17 i 13-14 grader. Med justeringar från övriga tips i tråden borde det bli en hygglig Eriksbergskopia. Kanske inte klockren, men ett steg närmare. Det här med att testa sig fram är inte så dumt heller. Följden blir ju bra öl oavsett, som "nån" måste prova....

Hittade f ö ett recept av Snow i en tråd om just Eriksberg.
viewtopic.php?f=61&t=13681&p=98170&hilit=eriksberg#p94760
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Skogstorpsbryggarn » söndag 2019-05-26 21:52

Körde igång en sats igår utifrån tips och surfande.

1kg pilsner
1kg wiener
100gr carared
50gr mörkt muscavado
EBC 12

Mäskat 60 min i 65gr
Mätt OG 48
Beräknad FG 8-10

Centennial för beska (20 IBU)
Tettnang för smak (5 IBU)

W-34/70 jäser i ca 13-14 gr

I övrigt samma vatten mm som ursprungsrecept. Tankar?
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Skogstorpsbryggarn » fredag 2019-07-19 18:39

Har nu precis provsmakat för första gången enligt det recept jag petade ihop efter feedback. Mkt bra och klart närmare originalet, vilket såklart säkert mest beror på det faktum att jag nu använde lagerjäst och lagerjäsningstemp (nästan). Beskan blev klockren, men det är för lite malttyngd/brödighet.
Tänker efter provsmakning ändra till ca 7-8% Munich och dra ner lika mkt vienna, samt skippa sockret som Lindh föreslog (det är dock socker i deras recept). Är jag på rätt spår eller finns andra förslag på korrigeringar?
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna

Re: Jakten på Eriksberg

Inläggav Djonk » fredag 2019-07-19 22:34

Kul med framsteg :) Finns säkert bättre förslag, men tror du inte att du behöver byta ut större andel vienna för att det ska märkas i smaken? En annan idé kunde vara att köra 100% vienna.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 11 gäster