Varför farinsocker i en ESB?

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Varför farinsocker i en ESB?

Inläggav Rotsac » torsdag 2019-04-04 10:27

I boken "Öl. Brygg ditt eget", sidan 64 fann jag följande recept:

Extra Special Bitter
----------------------
Method: All Grain
Style: ESB
Boil Time: 90 min
Batch Size: 19 L
Mash time: 60 min
OG: 1053
FG: 1013
ABV: 5,3%

4,93 kg Pale Ale
290 gr Medium Crystal
210 gr Puffed wheat
115 gr Chocolate malt

23 gr Willaemette 60 min
22 gr UK Bramling Cross 30 min
20 gr UK Goldings 30 min
17 gr UK Goldings 10 min

ÖVRIGT I KOKET
--------------------
138 gram Farinsocker i koket under 90 minuter

JÄST
------
British Ale II (Wyeast 1335)

Exakt vad är det tänkt att farinsockret ska ha för bidrag till ölet?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 682
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Varför farinsocker i en ESB?

Inläggav martinb » torsdag 2019-04-04 10:30

Smak, färg och utjäsbart extrakt.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Varför farinsocker i en ESB?

Inläggav Rotsac » torsdag 2019-04-04 10:31

martinb skrev:Smak, färg och utjäsbart extrakt.


Blir det verkligen någon smak av det, efter 90 minuters kokning?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 682
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Varför farinsocker i en ESB?

Inläggav martinb » torsdag 2019-04-04 10:47

Vet inte, men det kanske det gör. Själv brukar jag ha socker/sirap i vid ca 20 minuter kvar av koket.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 1035
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: Varför farinsocker i en ESB?

Inläggav ekstedt » torsdag 2019-04-04 10:49

Rotsac skrev:Blir det verkligen någon smak av det, efter 90 minuters kokning?


Ja.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Varför farinsocker i en ESB?

Inläggav Rotsac » torsdag 2019-04-04 21:36

martinb skrev:Vet inte, men det kanske det gör. Själv brukar jag ha socker/sirap i vid ca 20 minuter kvar av koket.


O.K.

Jag brukar tillsätta "rinnande kandisocker" (den flyter inte....) i en Belgisk Dubbel efter 4-5 dygns jäsning för att få med mesta möjlga smak:
https://shop.humle.se/malt/socker/kandisirap-d180
https://shop.humle.se/malt/socker/kandisirap-d240
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 682
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Varför farinsocker i en ESB?

Inläggav Djonk » torsdag 2019-04-04 22:07

Man kan väl anta att koket gör en del av smaken i farinsockrets fall, precis som för vörten..
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 29 gäster