Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav Avart » söndag 2015-11-29 18:27

Hej!

Tänkte brygga en extremt tropisk och fruktig pale ale av den nya jänkar-skolan. Så här ser min skiss ut:

20l i tunnan.

500g Vienna
100g vetemjöl
5 kg Maris Otter Extra Pale

Mäska vid 67C 1h

30 minuters kok

20g El Dorado FWH
50g Mosaic 5 min
80g El Dorado 20min hopstand@80C
50g El Dorado 20min hopstand@80C
100g El Dorado torrhumling
100g Pacific Jade torrhumling
100g Mosaic torrhumling

Jäsa X antal dagar med Yeast Bays Funktown Pale Ale.
Hur ser mitt humleschema ut tycker ni? Är det onödigt att fläska på med ännu en humlesort i torrhumlingen? Och har någon erfarenhet av Funktown Pale Ale? Eftersom det är brett i den så bör den jäsa länge och torrt, men när är det dags att torrhumla egentligen? En månad? Två? Bara vänta tills SG är stabilt?
Avart
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 18
Blev medlem: söndag 2015-08-30 15:00

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav Weinkeller » måndag 2015-11-30 00:49

Det känns som extremt mycket humle, hälften/tredjedel räcker nog gott. Hopstanden är samma humle, skrivfel? Vetemjöl? Varför?
Torrhumling gör du när FG är stabilt, brett kan vara lömsk.
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav Sebastian Berg » måndag 2015-11-30 01:23

Maris Otter? Någon speciell anledning du väljer något annat än 'vanlig pale'?

Jästen är en blend, så det finns vanligt jäst med också! Men följ instruktionerna och vänta tills du har ett stabilt sg innan du torrhumlar.

Skickat från min Nexus 5 via Tapatalk
Bild
Sebastian Berg
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 181
Blev medlem: lördag 2011-05-07 16:48

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav Peppen108 » måndag 2015-11-30 12:37

Mosaic kan slå över från tropisk frukt till lösningsmedel och olja om man dyngar på för mycket. Jag vet inte hur dom andra är men kolla runt lite på andra stora tropiska ipor på nätet så du hamnar i rätt storleksordning. 25g har varit helt lung för mig. 50g har varit nära gränsen. Det skiljer så klart från skörd till skörd. Men 100g är det nog lite varningsflagg på.
Peppen108
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 99
Blev medlem: tisdag 2015-09-29 22:10

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav Avart » måndag 2015-11-30 19:30

Peppen: Tack för tipset! Då kanske jag stryker Mosaic ur torrhumlingen helt och hållet.

Sebastian: Jag vill ändå ha lite maltkaraktär men inte använda några specialmalter, därav MO och Vienna.

Weinkeller: För mycket humle alltså? Jag är ju inte ute efter en jättebomb, och IBUn räknar jag till ~50, så det är ju framförallt smak och arom jag vill åt. Men visst, 20g humle per liter är kanske lite överdrivet. Antingen kör jag bara El Dorado 100g som torrhumling eller delar upp påsarna trots att jag inte vill det. Vetemjölet är bara något jag vill testa - tänkte att det skulle ge en snygg, rustik grumlighet och lite skumstabilitet, plus något för bretten att käka. Du har rätt med skrivfel, ena hopstandmängden ska vara Mosaic.
Mängderna är helt enkelt beräknade på 100g-påsar, tycker alltid att man tappar en massa arom när man återförsluter och fryser med påsklämma så jag vill inte slösa.

Jag ska väl tillägga att jag kanske testar för många saker på en gång, vetemjöl, brett och abnorma humlemängder samtidigt, men vad ska bort?
Avart
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 18
Blev medlem: söndag 2015-08-30 15:00

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav Weinkeller » måndag 2015-11-30 23:24

Jag tänker bara på att poängen med att använda en blend med Brettanomyces är just att få en tydlig karaktär från bretten. Du riskerar att dränka den med all humle. Bretten kommer att ha dextriner att tugga på utan vetemjölet, det tillför inget speciellt särskilt inte om du mäskar det. Skummet kommer bli bra ändå med all humle. Nöj dig med 100g eldorado och 100g Mosaic om du inte vill splitta påsar, tror du skulle få en trevligare och mer komplex öl på det sättet. Tänk även på att Bretten kommer jäsa ut rejält så en hög IBU kan bli lite kärv. Max 40 men gärna ner mot 30 efter jäsning tror jag blir trevligare. Men smaken är som baken, brygg hårt!
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav Peppen108 » onsdag 2015-12-02 22:30

Humlefryyyd från mikkeller har 200g torrhumle (simcoe (som också är en oljig humle och cascade)) och 65g 1-minutsgiva. Kör i vind! :D
Peppen108
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 99
Blev medlem: tisdag 2015-09-29 22:10

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav simont » söndag 2015-12-06 00:04

Tycker det inte ser ut som så överdrivet mycket humle alls, 25g/l är vad de bättre nya dubbel iporna använder till endast torrhumling. Ser rätt ut i stil för 'ny' östkust ipa.
simont
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 31
Blev medlem: tisdag 2014-05-20 21:20

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav ekstedt » söndag 2015-12-06 11:36

simont skrev:Tycker det inte ser ut som så överdrivet mycket humle alls, 25g/l är vad de bättre nya dubbel iporna använder till endast torrhumling. Ser rätt ut i stil för 'ny' östkust ipa.


Det är onekligen ett humleschema som skulle passa en dubbel-ipa. Fast det är ju en pale ale-liknande sak och då blir det extremt mycket. Det finns inte den maltbasen och alkoholen för att bära upp all humlen, och som W. är inne på riskerar Brett-karaktären att drunkna.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2935
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav Avart » torsdag 2016-01-07 22:34

Nu är den bryggd och utjäst till 1.008 ungefär. Gjorde lite justeringar efter er input - inget vetemjöl, och jag tog det lite lugnare med humlen.
Den hovrade på 1.010 väldigt länge, men till sist kom den ner två pinnar (eller så gick lite mer kolsyra ur lösningen, vet inte) och har legat där i en vecka, så nu har jag torrhumlat på ca 10 g/l istället för mina tidigare mängder.

Smakar väldigt fruktigt och fint innan torrhumlan, mycket ananaskaraktär. Hoppas på lite mer färsk humledoft i några veckor efter flaskning, så jag dammade ändå på ganska rejält.
Enligt vad jag läst mig till är det ingen riktig brett i denna blandning utan det är "Sacch Trois", alltså en felidentifierad vildjäst, så jag tror inte att jag kommer att det kommer att gå ner i densitet eller göra några mer "brettiga" smaker.
Avart
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 18
Blev medlem: söndag 2015-08-30 15:00

Re: Funky och tropisk pale ale med Funktown Pale Ale

Inläggav ekstedt » torsdag 2016-01-07 23:00

Avart skrev:Nu är den bryggd och utjäst till 1.008 ungefär. Gjorde lite justeringar efter er input - inget vetemjöl, och jag tog det lite lugnare med humlen.
Den hovrade på 1.010 väldigt länge, men till sist kom den ner två pinnar (eller så gick lite mer kolsyra ur lösningen, vet inte) och har legat där i en vecka, så nu har jag torrhumlat på ca 10 g/l istället för mina tidigare mängder.

Smakar väldigt fruktigt och fint innan torrhumlan, mycket ananaskaraktär. Hoppas på lite mer färsk humledoft i några veckor efter flaskning, så jag dammade ändå på ganska rejält.
Enligt vad jag läst mig till är det ingen riktig brett i denna blandning utan det är "Sacch Trois", alltså en felidentifierad vildjäst, så jag tror inte att jag kommer att det kommer att gå ner i densitet eller göra några mer "brettiga" smaker.


Precis, det är vild Sacharomyces uppodlad från 3 Fonteine-flaskor som man först trodde var Brettanomyces då den beter sig lite som Brett med hög utjäsnning, och ibland även med en hinna. Har också bryggt med den:

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/2013 ... l-tre.html
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2935
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster