Två malt sorter och en humle

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Två malt sorter och en humle

Inläggav FredrikA » onsdag 2015-10-21 20:51

Halloo,

Hade kvar i skåpet Pilsner Malt och Pale Ale, sedan har jag en cascade humle.
Tänkte blanda mäsken av 60 % pilsner och sen 40 % Pale. Humle 60-30-15

Hittade inget recept med bara dessa två malt sorter, men har bryggt tidigare med blandningen men alltid haft någon mörk malt med. Har någon pröva med bara dessa två eller borde man bara använde den ena sorten, en sådandär Smash som de talar i stora världen om ...

Ttillsätter en fråga om Nottinghill Ale jästen är den dålig att jäsa ut, mäskade på 67 grader och landade på 1024, blev en malt cider :D


Fredrik Å
FredrikA
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 83
Blev medlem: tisdag 2015-04-07 11:14

Re: Två malt sorter och en humle

Inläggav Kenneth » torsdag 2015-10-22 14:56

En blond ale eller västskust IPA borde fungerar bra med att blanda pilsner o pale ale malt.

Nottingham borde jäsa ut runt 75% såvida du inte fick väldigt mycket dextriner i vörten, eller högt OG.
Nottinghill är något annat :D
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 896
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Två malt sorter och en humle

Inläggav FredrikA » torsdag 2015-10-22 20:13

:D De va attan nottinghill...

OG 1.072 så den slog ut ganska högt (De va min sekreterares fel för vi glömde späda ut ölen under koket...eller så ska man inte brygga med öl) tror du de höga OG kan var orsaken ? Dedär med dextriner har jag funderat på när alla vill mäska på 67-68, nästa brygg går ja inte över 65 grader

Jag kollade på blond Ale så de kunde fungera, hittade även denna http://learn.kegerator.com/recipe-casca ... -pale-ale/
Tror jag blandar enligt planerat och sen kollar jag hur långt humlen räcker om de blir en IPA

Tack för ditt svar !
FredrikA
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 83
Blev medlem: tisdag 2015-04-07 11:14

Två malt sorter och en humle

Inläggav alekks » torsdag 2015-10-22 21:54

Ett litet inlägg bara gällande mäsktemp:
https://missionarybrewer.wordpress.com/ ... i-mash-at/

För min egen del så var det väldigt svårt att se banden och hur det förändrades över olika temperaturer efter att ha läst otaliga forumposts med tyckande och tänkande. Så när jag hittade diagrammet med tillhörande informativ text så tycker jag mig ha mycket större kontroll och koll samt förstå vad konsekvensen blir vid förändringar av mäsktemperatur. Hoppas den hjälper :)
Användarvisningsbild
alekks
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 75
Blev medlem: torsdag 2013-12-19 19:59
Ort: Krökarängen

Re: Två malt sorter och en humle

Inläggav Kenneth » fredag 2015-10-23 08:10

Personligen så går jag i princip aldrig över 65ºC i om jag bara kör med enstegsinfusionsmäskning.
Jag får alltid problem med utjäsningen om jag går upp till 67ºC.

Det är också kopplat lite till tiden för mäskningen.
Generellt ju längre mäskningstid desto högre utjäsning.

Nottinghamjästen flockulerar ganska hårt så det kanske också vara så att jästen lagt sig på botten och inte äter upp allt förjäsningsbart socker.
En lätt omskakning av jäskärlet då och då under jäsningen kan förbättra utjäsningen.
Härliga tider, strålande tider :)
Användarvisningsbild
Kenneth
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 896
Blev medlem: tisdag 2007-01-02 10:28
Ort: Stenhamra

Re: Två malt sorter och en humle

Inläggav FredrikA » fredag 2015-10-23 08:33

Hej, Tack för inlägget de var en bra artikel.

Som du säger de finns en massa teorier och många åsikter och bloggar som man inte vet vartifrån informationen är samlad.

Lysnade på en podcast där en professor säger att man inte får gå över 65 grader... http://beersmith.com/blog/2011/04/20/ma ... odcast-14/

Berätta gärna hur ni förstår denna POD ?

Min åsikt från denna pod är, keep it simple !

Fredrik Å
FredrikA
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 83
Blev medlem: tisdag 2015-04-07 11:14

Re: Två malt sorter och en humle

Inläggav FredrikA » måndag 2015-11-02 10:36

Sådan blev de på fredagen bryggd, idag alltså var jag på 1.020 och startade från 1.063.
Problemet blev Jästen, när jag noterade att jag inte hade tillräkligt jäst att göra startern, så jag blandade Nottingham Ale slurry med wyeast 3787. Läste och läste och kom till att de inte borde vara så stor skillnad...smaken hittils är helt OK

Belgare 1
Method: All Grain
Style: Belgian Blond / Strong Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 55 liters (fermentor volume)
Boil Size: 75 liters

Original Gravity:1.063
Final Gravity:1.014
ABV (standard):6.49%
IBU (tinseth):31.71
SRM (morey):5.18

Fermentables
9 kg Pilsner Malt 37 2 57.3%
6 kg Pale Ale Malt 36 2 38.2%
0.7 kg Brown Sugar 45 15 4.5%
15.7 kg Total

Hops
60 g Cascade Pellet 7 Boil 60 min 20.04
40 g Saaz Pellet 3.5 Boil 30 min 5.13
40 g Styrian Goldings Pellet 5.5 Boil 15 min 5.21
40 g Saaz Pellet 3.5 Boil 5 min 1.33

Mash Guidelines detta är alltså eligt receptet men volymen fick temperaturen avgöra så t.ex sista volymen blev ca 20 liter..
Amount Description Type Temp Time
23 L 50,7 grader Infusion 44 C 20 min
7 L 100 grader Infusion 55 C 20 min
16 L 100 grader Infusion 65 C 60 min
30 L 100 grader Infusion 78 C 10 min
FredrikA
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 83
Blev medlem: tisdag 2015-04-07 11:14

Re: Två malt sorter och en humle

Inläggav FredrikA » tisdag 2015-11-10 10:56

Så går de när man tror att man kan detta, ölen jäste fint men den hade redan efter någon dag lite sur smak. Jag väntade och jag tyckte surheten lite ökade. Idag var den så sur att man fick riktigt illa att vara. Jag antar att min slurry var orsaken i draman och ledde till en infektion, denna går inte att dricka så den åker rakt i vasken.

Skam åt den som ger sig...stor städning i bryggrummet och ASAP en ny brygg.../#&%#/&%¤
FredrikA
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 83
Blev medlem: tisdag 2015-04-07 11:14


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster