Vilken jäst?

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Vilken jäst?

Inläggav HakanO » fredag 2021-08-13 19:29

Vilken jäst används till alla goda sweet Stout som är runt 12-15%, lite sugen på att brygga mig en egen variant.
HakanO
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 110
Blev medlem: lördag 2019-03-09 19:53

Re: Vilken jäst?

Inläggav Hövdingen » lördag 2021-08-14 10:48

Det är nog samma jäst som till alla andra öl med den styrkan. Ta den du brukar köra mmed. Sen måste du söta den i efterhand med antingen laktos eller vanligt socker, förutsatt att du blandar i sulfiter först. Då kan du dock inte flaskjäsa den efteråt. Det är nog oerhört svårt att komma upp i den styrkan med så hög sötma. Du skulle behöva ha ett ofantligt högt OG, något som skulle göra det osmotiska trycket för högt för jästen. Satsar du på ca 12% skulle jag köra WLP007, WLP090 eller WLP001. Satsar på du ca 15% skulle jag däremot köra WLP099.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Vilken jäst?

Inläggav ekstedt » lördag 2021-08-14 10:59

Hövdingen skrev:Det är nog samma jäst som till alla andra öl med den styrkan. Ta den du brukar köra mmed. Sen måste du söta den i efterhand med antingen laktos eller vanligt socker, förutsatt att du blandar i sulfiter först. Då kan du dock inte flaskjäsa den efteråt. Det är nog oerhört svårt att komma upp i den styrkan med så hög sötma. Du skulle behöva ha ett ofantligt högt OG, något som skulle göra det osmotiska trycket för högt för jästen. Satsar du på ca 12% skulle jag köra WLP007, WLP090 eller WLP001. Satsar på du ca 15% skulle jag däremot köra WLP099.


Med laktos behöver du inte döda jästen. Det är väl just laktos som är nyckeln till att få till dessa rejält söta stoutar. Sen hjälper karamellmalt och högt OG till också. En jäst som inte jäser maltotrios kan ytterligare öka sötman för ett så här starkt öl. Jag hade övervägt att testa Lalvin EC-1118 om jag hade gillat den här typen av öl, den har ju hög alkoholtolerans också.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Vilken jäst?

Inläggav Hövdingen » lördag 2021-08-14 11:07

Jag syftade på att du ta död på den om du använder dig av bordssocker.
Hövdingen
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 470
Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28

Re: Vilken jäst?

Inläggav ekstedt » lördag 2021-08-14 13:32

Hövdingen skrev:Jag syftade på att du ta död på den om du använder dig av bordssocker.


Okej, det framgick verkligen inte.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Vilken jäst?

Inläggav HakanO » lördag 2021-08-14 18:16

Jag har en 20 liter sats som jäser nu som blir runt 8% med WLP001 som jag använde spraymalt för att komma upp i lite högre og. Jag använder en bm50 om jag maxar den och låter det koka bort så borde jag kunna komma upp i rätt högt og utan något socker, spraymalt eller liknande.

Skall köpa nytt filter högst upp för att kunna få i lite mera malt i röret först.
HakanO
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 110
Blev medlem: lördag 2019-03-09 19:53


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 9 gäster