Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav assistredo » onsdag 2014-02-05 14:49

Bee skrev: "Hundred shades of hops" hette ölet tror jag


"Femtio nyanser av humle" ( Fifty shades of hops) hette det - en IPA :wink:

Jag gjorde humle-te av pellets i en pressobryggare typ Bodum samma dag som jag bryggde. Det fick dra ett bra tag innan jag pressade. Teet hällde jag i plastflaskor som jag klämde ihop så att ingen luft fanns kvar innan kapsylen skruvades på. Sedan lade jag in dem i frysen. Böset slängde jag av snålhet i vörtkoket samtidigt med övrig smak- och aromgiva.

Teet hällde jag sedan i efter omtappningen när jäsningen avstannat.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1453
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Lindh » onsdag 2014-02-05 15:08

Jag har läst om tanninutvinning (likt ett te som fått stå i 15 min) med denna metod, vad är dina erfarenheter av det Björn?
Användarvisningsbild
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1433
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
Ort: Nykvarn/Stockholm

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav assistredo » onsdag 2014-02-05 17:09

Lindh skrev:Jag har läst om tanninutvinning (likt ett te som fått stå i 15 min) med denna metod, vad är dina erfarenheter av det Björn?


Inget jag har märkt i alla fall, konstigt att humle skulle ge sig ifrån störande tanniner bara i detta fall. Detta med tanke på hur länge humle kokas i andra fall och hur man framställer isomeriserat humleextrakt. Men det finns mycket man inte vet.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1453
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Brewsnail » onsdag 2014-02-05 17:46

Det borde ju bli ungefär som i koket
Användarvisningsbild
Brewsnail
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 651
Blev medlem: måndag 2013-07-29 17:31
Ort: Salem

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav ekstedt » onsdag 2014-02-05 17:57

I koket/vörten har du ju lägre pH, något som påverkar åtminstone tanninextrahering ur malt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2802
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Weinkeller » onsdag 2014-02-05 20:07

Jag har använt humlete i öl efter jäsningen och inte känt av några tanniner. Vattnet höll väl strax under 100 och humlen fick dra en halvtimme innan det tillsattes. Humlekottar samt bodumpress.

Skickat från min GT-I9195 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Weinkeller
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1359
Blev medlem: lördag 2012-04-14 11:12
Ort: Linköping

Re: Sv: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Bee » torsdag 2014-02-06 00:22

assistredo skrev:[quote="Bee"] "Hundred shades of hops" hette ölet tror jag


"Femtio nyanser av humle" ( Fifty shades of hops) hette det - en IPA :wink:

Jag gjorde humle-te av pellets i en pressobryggare typ Bodum samma dag som jag bryggde. Det fick dra ett bra tag innan jag pressade. Teet hällde jag i plastflaskor som jag klämde ihop så att ingen luft fanns kvar innan kapsylen skruvades på. Sedan lade jag in dem i frysen. Böset slängde jag av snålhet i vörtkoket samtidigt med övrig smak- och aromgiva.

Teet hällde jag sedan i efter omtappningen när jäsningen avstannat.[/quote]
Och gott som bara den blev det också! Gjorde liknande på en folkAPA i somras och det blev också väldigt bra.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3022
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Brewsnail » torsdag 2014-02-06 11:19

ekstedt skrev:I koket/vörten har du ju lägre pH, något som påverkar åtminstone tanninextrahering ur malt.


Jo, vid pH över 6 ska ju tanninextaktionen bli mycket högre hos malten. Så om man surgör lite kanske man slipper det.
Enligt försök av E. Schild (1936): "As the pH of the last runnings increases, particularly over pH 6.0, silicates, tannins and harshly flavoured materials are increasingly extracted into the wort."

Pellets borde vara bättre än hela blommor, eftersom man har mindre växtmaterial att extrahera tanniner från, även om man antagligen får ut mer tanniner per gram växtmaterial i den mer öppna strukturen.

Håller på att försöka få till ett projekt om extraktion av kisel från gran, eukalyptus, vetehalm och risskal. Tänkte också försöka göra några försök med vört (med DME) efter att grundstudien är klar.
Användarvisningsbild
Brewsnail
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 651
Blev medlem: måndag 2013-07-29 17:31
Ort: Salem

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Lindh » torsdag 2014-02-06 11:26

Några droppar lactol borde göra susen med andra ord? Jag testade att göra en kopp te på en humlepellets och det gick inte dricka skiten, det rev i halsen...
Användarvisningsbild
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1433
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
Ort: Nykvarn/Stockholm

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Brewsnail » torsdag 2014-02-06 11:28

Ja, testa det.

Alternativet är avjoniserat vatten, som brukar ligga på pH 5,5 (om det är kört med jonbytare iaf)
Användarvisningsbild
Brewsnail
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 651
Blev medlem: måndag 2013-07-29 17:31
Ort: Salem

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav ScrotzaN » torsdag 2014-02-06 11:44

Va intressant! Vad är det "optimala" pHt att sikta på för lakvatten isåfall? 5,5?

Kan någon redogöra för hur det påverkar det slutgiltiga ölet med olika pH lakvatten i olika öl? Ipa vs stout osv?
Http://otterbo.wordpress.com/ <-- öl o lite allt möjligt!
ScrotzaN
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 543
Blev medlem: fredag 2011-09-23 11:47

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Brewsnail » torsdag 2014-02-06 11:51

Lakvattnet komer absolut påverka, främst vid kontinuerlig lakning. Kör man satslakning så är pH stabilt, eftersom man blandar allt, så har man ett bra värde i början av satslakningen så ska det hålla sig.

Sikta på pH 5,2.

Vid kontinuerlig lakning kommer pH stiga i sakta mak, samtidigt som mängden socker sjunker, eftersom salterna försvinner ut. Skulle jag kört kontinuerlig lakning skulle jag helt klart surgjort mitt lakvatten (tänk på att pH mäts vid rumstemperatur, annars måste värdet justeras), antingen med salter, buffert 5.2, eller syra. Då behöver man inte fundera.

Mörka öl kommer inte vara lika känsliga, eftersom den malten naturligt sänker pH mer. De kan ju dessutom dölja bismaker lättare än ljusa öl.
Användarvisningsbild
Brewsnail
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 651
Blev medlem: måndag 2013-07-29 17:31
Ort: Salem

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Lindh » torsdag 2014-02-06 12:39

Ekelin&Lundgren skriver i sin klassiska bok "Ölbryggning":

"Med 1ml mjölksyra per 10l lakvatten säkerställs pH i lakningen."
På ett annat ställe skriver de att man ska justera lakvattnets pH till 5.7.
Användarvisningsbild
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1433
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
Ort: Nykvarn/Stockholm

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav ScrotzaN » torsdag 2014-02-06 13:12

Så ifall man satslakar är det skitsamma alltså?
Http://otterbo.wordpress.com/ <-- öl o lite allt möjligt!
ScrotzaN
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 543
Blev medlem: fredag 2011-09-23 11:47

Re: Bästa (och sämsta) sättet att torrhumla

Inläggav Lindh » torsdag 2014-02-06 13:30

Ja du bör inte påverka pH lika mycket vid satslakning eftersom det blir en mer jämn förändring, om du inte kör ytterligare en sats vatten efter du är klar till en ny öl som de gjorde till de lägst stående i hushållet förr i tiden (partigyle-metoden).
Användarvisningsbild
Lindh
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1433
Blev medlem: tisdag 2012-08-28 15:59
Ort: Nykvarn/Stockholm

FöregåendeNästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: SGP och 24 gäster