ScrotzaN skrev:Headspace spelar bara roll om du inte fyller sekundären med kolsyra. Finns en amerikansk bryggare som råkat ut för just detta då han kallkraschade öl i en hink med headspace. Ifall han inte hade headspace lr fyllde med kolsyra så undviker du problemet dock.
Fyller man kärlet med koldioxid innan man för över så kommer man ta bort det mesta av syret, en del av det blir kvar. Ska man få bort allt behöver man köra vakuum, fylla med koldoxid eller kvävgas (helst koldoxid i detta fall), köra vakuum och fylla igen. Gör man så har man fått bort ungefär 99% av syret. Om man bara blåser i koldioxid kommer man sänka syremängden en hel del, men man späder bara ut luften med koldioxid, även om koldioxiden är tyngre så kommer det blandas med luften.
Oavsett vilken gas man använder kommer de flyktiga ämnena från humlen hamna i jämvikt mellan gasvolymen och vätskevolymen. Ett högre tryck, eller mindre headspace, borde hjälpa till att hålla kvar dem i vätskan.