Sida 1 av 1

Går det åt h#!(snabela)... nu?

InläggPostat: fredag 2023-11-10 20:12
av Bosse Dalenius
Jag klantade mig idag med julölen och tillsatte en giva på 350 gram Candy socker till en 20 liters batch direkt vid mäskningen ... Vad kommer det att betyda, blir det öl eller ? :(

Re: Går det åt h#!(snabela)... nu?

InläggPostat: lördag 2023-11-11 01:47
av Perwaste
Det ska nog bli öl av det med. Viss risk att någon del socker blir kvar i malten, men det mesta lakas nog med.

Mätte du så att du vet vilka värden på og du fick, om det stämde någorlunda? När skulle sockret egentligen tillsättas?

Re: Går det åt h#!(snabela)... nu?

InläggPostat: lördag 2023-11-11 12:59
av Bosse Dalenius
Perwaste skrev:Det ska nog bli öl av det med. Viss risk att någon del socker blir kvar i malten, men det mesta lakas nog med.

Mätte du så att du vet vilka värden på og du fick, om det stämde någorlunda? När skulle sockret egentligen tillsättas?



Tack för ditt svar, skönt att höra! Det vore ju synd att missa just en julöl! :) Nja .. Jag är lite osäker på OG, jag mätt med refraktometer och fick 1.062 vilket ligger i paritet med förväntat. Men sen fick jag ett betydligt lägre värde 1.054 med min Tilt-mätare konstigt nog. Jo när skulle sockret tillsättas. I orginalreceptet framgår inget. När jag anpassade receptet mig och Grainfather så knappade jag tydligen in det som "late addition". Grejen var sen att jag kollade på mitt recept på papper och där hade jag inte skrivit något. Så jag tippade alltså i sockret direkt med malten. :?

Re: Går det åt h#!(snabela)... nu?

InläggPostat: söndag 2023-11-12 00:47
av Perwaste
Det brukat vara så att socker ska i vid koket eftersom det helt enkelt inte behöver mäskas. Det blir nog bra för dig.