Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
-
peterg
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 206
- Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
- Ort: Stockholm
av Ove k » måndag 2022-12-26 17:22
Smaka på den, mögelskador brukar ju bara rätt lätt att sortera ut.
Luktar den dessutom ok så skulle jag använda den.
-
Ove k
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 35
- Blev medlem: fredag 2022-02-04 15:22
av ekstedt » måndag 2022-12-26 19:14
Ser misstänkt ut som en Brettanomyceshinna. Jag skulle inte använda dem.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2934
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av peterg » måndag 2022-12-26 20:19
Ekstedt, tror du att båda är dåliga? Utseendemässigt skiljer de sig åt men båda kommer från samma slurru som jag delade upp till de 2 fat som jag fermanterade i och de båda ölen blev bra. Hur kan slurry bli dålig? Vad är Brettanomyceshinna? Varför uppkommer det?
-
peterg
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 206
- Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
- Ort: Stockholm
av ekstedt » måndag 2022-12-26 21:32
Omöjligt att säga exakt vad som har hänt, men Brettanomyces finns liksom diverse andra mikroorganismer i luften. Hinnan bildas för att kunna flyta på ytan och maximera kontakt med luft, och således är en hinna alltid en indikation på att signifikanta mängder luft har trängt in. Det finns andra mikroorganismer som också kan bilda sådana hinnor, men Brettanomyces är den troligaste.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2934
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av peterg » måndag 2022-12-26 21:43
Finns det något sätt att testa om slurryn är infekterad? Som sagt, båda luktar bra.
-
peterg
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 206
- Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
- Ort: Stockholm
av ekstedt » tisdag 2022-12-27 10:00
peterg skrev:Finns det något sätt att testa om slurryn är infekterad? Som sagt, båda luktar bra.
Mikroskop. Men som sagt, jag rekommenderar å det bestämdaste att inte använda de där kulturerna om det inte är Brett-öl du vill göra.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2934
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av peterg » tisdag 2022-12-27 12:23
Ok. Tack för hjälp men jag förstår inte varför det uppstår. Jag har bryggt i 6 år och samma sak hände för 6 månader sedan men då förvarade jag slurryn för varmt av misstag ca 12 -14 grader. Jag rengör allltid glasburkarna (ikea) i diskmaskin och locken är verkligen tättslutande, de suger fast med hjälp av silikonpackning. Jag rengör med Starsan innan slurryn sparas i burken. I kylen förvarar jag bara mina fat, slangar, salter och andra småsaker för bryggning.
Hur ska jag göra för att minimera risken för att det händer igen?
-
peterg
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 206
- Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
- Ort: Stockholm
av Djonk » onsdag 2022-12-28 19:32
Det är stora burkar, det syret som gör att en pellikel kan bildas kommer antagligen in redan när slurryn pytsas i, oavsett om locket är tätt eller inte.
Sen behöver det inte vara brett, men det tyder absolut på att det kan vara något annat än US-05 i slurryn.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 80 gäster