Sida 1 av 1

Återuppliva jäst

InläggPostat: måndag 2022-09-26 18:41
av Hövdingen
Har haft en jästbank nedfruset i lite över ett år. Är osäker på ifall det går att få liv i den igen. Har för mig att jag läste i "Yeast" av White och Zainasheff att jäst kunde överleva nedfruset (i glycerol såklart) i ett halvår men är osäker ifall det stämmer eller om det handlade om att andelen celler som kan återupplivas endast minskar.

Någon som har koll på detta?

Har även ett oöppnat paket WLP833 som hade bäst före i april. Har ni några tips på hur jag bör beräkna viabiliteten om den legat i kylskåpet hela tiden?

Re: Återuppliva jäst

InläggPostat: måndag 2022-09-26 19:45
av SGP
Hövdingen skrev:Har även ett oöppnat paket WLP833 som hade bäst före i april. Har ni några tips på hur jag bör beräkna viabiliteten om den legat i kylskåpet hela tiden?


Jag betvivlar att man kan beräkna det med någon som helst precision. Det bästa är väl att göra en förkultur på den och se om den tar sig på nån vecka. Den kommer nog att vara väldigt seg att starta men jag har sett videor där man väcker jäst som är över ett år gammal så det kan nog gå. Dr Hans har exempelvis en sådan video. Har för mig att även David Heath gjorde nåt sånt också.

https://www.youtube.com/watch?v=Sy7v2Gga6dE Dr Hans
https://www.youtube.com/watch?v=cSebtK23nFw David Heath

Re: Återuppliva jäst

InläggPostat: tisdag 2022-09-27 08:55
av Djonk
Av någon anledning verkar det som att experter i ämnet underskattar hur länge jäst kan överleva, både i vanlig halvkall frys och kylskåp. Men den kan ju vara väldigt försvagad och speciellt i kylskåp kanske med förändrad sammansättning. I båda fallen är det ju bäst att prova, odla upp en förkultur och lukta/smaka på den för att se om den verkar sig lik.

Re: Återuppliva jäst

InläggPostat: onsdag 2022-09-28 23:23
av fredrik.stahl
Enstaka jästceller kan överleva väldigt länge, i många år ibland. Problemet är att risken för mutation och infektion ökar kraftigt. Det går att hantera t.ex. genom att odla kolonier från enstaka celler på agar och sen göra små testbrygder för att utvärdera egenskaperna. Kan ju vara kul om man gillar sånt men jättemycket jobb. Jag skulle köpa ny jäst.