Risskal. Hållbarhet?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Risskal. Hållbarhet?

Inläggav Rotsac » fredag 2022-08-26 08:43

-Varför anger man ett "Bäst före datum" för risskskal.....?

-Vilken livsmedelskvalitet är det i dem som försämras över tid?

Jag har risskal inköpta i våras.
De har ett "Bäst före datum" angivet som: 31-08-2022, vilket jag inte tänker bry mig om.

-Är det fråga om någon Svensk Livsmedelslag, som påbjuder det här?

Det är ju dock inte en produkt som man direkt förtär, men indirekt via det färdiga ölet.
Vörten kokas ju dock normalt under minst 30 minuter.

-Räcker inte det för vad som nu anses kunna bli en hälsovådlig(?) produkt över tid?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Risskal. Hållbarhet?

Inläggav SGP » fredag 2022-08-26 13:13

Så vitt jag vet är det nån EU-förordning som kräver det på alla livsmedelsprodukter men givetvis blir inte risskal gamla så det är ju bara att strunta i.

Google hittar detta
"Regulation (EU) No. 1169/2011 requires that the shelf-life of a foodstuff be indicated by either a date of minimum durability ('best before') or a 'use by' date."
SGP
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 110
Blev medlem: fredag 2020-06-19 10:28

Re: Risskal. Hållbarhet?

Inläggav fredrik.stahl » torsdag 2022-09-01 18:29

Stämmer med EU-förordningen. Många sätter alldeles för korta datum för säkerhets skull. Men se upp med produkter som innehåller olja/fett, de kan härskna, t.ex. havre. Risskal borde klara sig länge.

Mitt grundtips är: smaka och lukta alltid på råvarorna. Känns det inte fräscht, använd inte.
Användarvisningsbild
fredrik.stahl
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 652
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Frösön


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 64 gäster

cron