Sida 1 av 1

Syrereducerat mäskvatten

InläggPostat: onsdag 2022-08-03 18:14
av Rotsac
En del kokar mäskvattnet för att driva ut syre, och kyler det sedan.
Andra använder "syreätarmetoden", genom att med simpel bakjäst reducera syret i mäskvattnet.

-Måste man med "kokmetoden" verkligen rejält koka t.ex. 25 Liter vatten?
-Hur länge då?

-Kan man inte istället på kvällen innan bryggning starta att hålla mäskvattnet vid 62 grader under natten (cirka 9 timmar), för att sedan höja till den temperatur jag ofta använder vid mäskning: 64 grader, för att sakta driva ut syre?

Jag känner mig inte så pigg på att låta pumpen gå under så lång tid.

Re: Syrereducerat mäskvatten

InläggPostat: torsdag 2022-08-04 20:24
av Djonk
Du kan i bästa fall halvera syrehalten genom att låta vattnet stå i mäsktemperatur, men ända upp till kokpunkten finns det en betydande mängd kvar. Som jag förstår det är det själva koket som får ner det ytterligare, sen kyls vattnet till önskad temperatur för att så lite som möjligt ska hinna lösa sig igen.