Sida 1 av 1

Lång utjäsningstid med Safale US-05

InläggPostat: måndag 2022-06-27 16:12
av Rotsac
Jag brygger en Stout.

OG: 1.072
Jäst: 2 paket Safale US-05.

10 droppar enzym "Amigase Mega L" användes. (Olbryggning.se).

Temperaturkontroll med glykolkylare: 19 grader.
Vid dygn 5: höjning i två steg till 21 grader.
Efter 18 dygn, SG: 1.008. Det bubblar var 3:e sekund.

Nog brukar denna jäst vara ihärdig, men nu räcker det...
Vad har ni för erfarenheter av denna jäst(eventuellt med en liten mängd enzym)?

Re: Lång utjäsningstid med Safale US-05

InläggPostat: tisdag 2022-06-28 08:07
av SGP
US-05 är normalt en pålitlig arbetshäst men har du haft i en massa enzymer så finns det väl massor av maltos att tugga sig igenom. Du är redan uppe i 88% skenbar utjäsning vilket är mer än normalt och mer lär det nog bli. Det blir en torr stout det där :)

Det enda pålitliga sättet att veta om jäsningen är klar är att mäta densiteten flera gånger men om det fortfarande bubblar så kraftigt så är det väl troligen en bit kvar att gå. Här är en Tilt hydrometer praktisk att ha, det är lätt att se om jäsningen stannat av.

Re: Lång utjäsningstid med Safale US-05

InläggPostat: tisdag 2022-06-28 10:15
av Rotsac
SGP skrev:US-05 är normalt en pålitlig arbetshäst men har du haft i en massa enzymer så finns det väl massor av maltos att tugga sig igenom. Du är redan uppe i 88% skenbar utjäsning vilket är mer än normalt och mer lär det nog bli. Det blir en torr stout det där :)

Det enda pålitliga sättet att veta om jäsningen är klar är att mäta densiteten flera gånger men om det fortfarande bubblar så kraftigt så är det väl troligen en bit kvar att gå. Här är en Tilt hydrometer praktisk att ha, det är lätt att se om jäsningen stannat av.


"...en massa enzymer"?

Nej, endast 10 droppar.
10 ml per 20 Liter vört anges på flaskan.

Så det är inte "en massa enzymer".

Jag använder en iSpindel, och ser hur jäsningen har planat ut.
Den har följt samma mönster som tidigare jäsningar med den här typen av jäst.

Men då har aktiviteteten plötsligt avtagit, med en bubbla per 2 minuter, och strax därefter så många minuter att jag inte orkat att mäta.
Jag vill gärna att aktiviteteten avstannar, då kyler jag till 7 grader under två dygn, innan jag syrefritt överför ölet till ett Corneliusfat.

SG är 2 pinnar lägre (1.008) än vad iSpindel visar (1.010). Detta framgår med hydrometer.
Jag har inget emot en torr Stout.

https://share.brewfather.app/CtLL8LgKUWKxmg

Re: Lång utjäsningstid med Safale US-05

InläggPostat: onsdag 2022-06-29 13:44
av Djonk
Så länge den ska fatas gör det ju inte lika mycket om jäsningen skulle fortsätta några pinnar till.