Överjäst öl på riktigt!

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Överjäst öl på riktigt!

Inläggav Ove k » tisdag 2022-04-12 19:43

Hallå!
Vi lyckades klanta till det rejält för några veckor sedan då vi fyllde upp en jästunna alldeles för mycket.
Fråga inte varför, ren klantighet inget annat.
Vi hade bryggt en ale med 6kg malt och använde wlp 028 Magnum och Hallertauer.
Resultatet blev såklart att jäst trycktes ut genom jäsproppen och skapade en rejäl hög av jästgegga på golvet.
Såklart så skedde alltihop på natten så det blev ju en otrevlig överraskning på morgonkvisten.
Jag tömde ut ett par liter öl, kliade mig i huvudet och bestämde mig för att det får stå sina 2 veckor så får vi se vad det blir av det. Nu flaskat, kolsyrejäst och färdigt så smakar det som inget annat vi bryggt. Jästen som var kvar orkade nog inte jäsa ut ordentligt vilket jag fattar. Alkoholstyrkan stannade på 4,5% istället för tänkta 6,5. Smaken är tunn men väldigt väl balanserad.
Det jag verkligen undrar är varför det är en rejäl dos skumbanan i eftersmaken, inte obehagligt men den har verkligen inte där att göra.
Tar gärna emot inputs.

Ove
Ove k
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 35
Blev medlem: fredag 2022-02-04 15:22

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 13 gäster