Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Ove k » onsdag 2022-03-30 19:51
Hallå!
Vi brukar använda mjölksyra för att justera pH. Oftast går vi mot 5,2 som vi mäter vid mäskningen, så långt inga problem.
Efter lakning så ökar pH uppemot 6,0 och ibland över, ska vi justera ner det eller vad tycker ni?
Isåfall, varför inte göra hela justeringen pre boil?
Ove
-
Ove k
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 35
- Blev medlem: fredag 2022-02-04 15:22
av fredrik.stahl » onsdag 2022-03-30 20:07
Ove k skrev:Hallå!
Vi brukar använda mjölksyra för att justera pH. Oftast går vi mot 5,2 som vi mäter vid mäskningen, så långt inga problem.
Efter lakning så ökar pH uppemot 6,0 och ibland över, ska vi justera ner det eller vad tycker ni?
Isåfall, varför inte göra hela justeringen pre boil?
Ove
5,2 är ok i mäsken, kanske bäst för ljusare öl. Mörkare öl lägger jag hellre på 5,4-5,6 men det är nog en smaksak. Men gå inte under 5,2.
pH vid lakning är en annan sak. Där är tumregeln att stoppa lakning innan pH 6 för att inte extrahera för mycket tanniner. Om det behövs så tillsätt mjölksyra i lakvattnet. Mörkare öl brukar klara sig utan men för ljusa kan det vara bra för att inte behöva avbryta lakningen i förtid.
-
fredrik.stahl
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 652
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Frösön
av Ove k » torsdag 2022-03-31 06:59
Perfekt, då är jag helt med.hade missat det där med tanninerna.
-
Ove k
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 35
- Blev medlem: fredag 2022-02-04 15:22
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 34 gäster