Avbryta kallkrasch och jäsa ut mer ?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Avbryta kallkrasch och jäsa ut mer ?

Inläggav Rankhus » lördag 2022-02-26 16:53

Vid senaste bryggningen kollade jag lite väl mycket på Tilten och tyckte att det jäst ut och jäskurvan hade planat ut, det bubblade fortfarande lite från vattenlåset men jag tänkte att det kanske hade med torrhumlingen att göra. SG låg runt 1.010, då drog jag ner temperaturen till 6 grader och efter några timmar visade Tilten 1.020, jag mätte med en hydrometer som visade ca 1.020.
Jag skulle såklart dubbelkollat innan jag startade kallkraschen, men blev väl lite ivrig att bli klar.

Tror ni man kan dra upp tempen igen och jäsa ut det sista eller blir det konstig smak för att man 'stressar' jästen ?

/Frank
Rankhus
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: onsdag 2016-08-03 09:59

Re: Avbryta kallkrasch och jäsa ut mer ?

Inläggav Perwaste » lördag 2022-02-26 17:14

Nu vet jag inte om Tilten kompenserar värdet för att ölen blir kallare?

Annart blir ju ölen tjockare, högre densitet, ju kallare det är, och en vanlig hygrometer visar därför högre värde än om samma vätska mäts i 20 grader.

Om du vill vara säker tappar du ut lite och mäter i 20 och med hydrometer.

Men i övrigt, jag har då inte upplevt några problem med att höja temperaturen om jag har varit för ivrig att kallkrascha. Det tar ju liksom ett tag det där om man bara har hinken i rumstemp. Så det blir ingen chockhöjning direkt.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 329
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Avbryta kallkrasch och jäsa ut mer ?

Inläggav Perwaste » lördag 2022-02-26 17:17

Jag ser nu att du ju har dubbelkollat med hydrometer. Och i 20 grader?
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 329
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Avbryta kallkrasch och jäsa ut mer ?

Inläggav Rankhus » måndag 2022-02-28 14:58

Jäsningen gick igång fint efter temperaturen kommit upp.

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
Rankhus
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: onsdag 2016-08-03 09:59


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 52 gäster