Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Rankhus » lördag 2022-02-26 16:53
Vid senaste bryggningen kollade jag lite väl mycket på Tilten och tyckte att det jäst ut och jäskurvan hade planat ut, det bubblade fortfarande lite från vattenlåset men jag tänkte att det kanske hade med torrhumlingen att göra. SG låg runt 1.010, då drog jag ner temperaturen till 6 grader och efter några timmar visade Tilten 1.020, jag mätte med en hydrometer som visade ca 1.020.
Jag skulle såklart dubbelkollat innan jag startade kallkraschen, men blev väl lite ivrig att bli klar.
Tror ni man kan dra upp tempen igen och jäsa ut det sista eller blir det konstig smak för att man 'stressar' jästen ?
/Frank
-
Rankhus
- Delmäskare
-
- Inlägg: 14
- Blev medlem: onsdag 2016-08-03 09:59
av Perwaste » lördag 2022-02-26 17:14
Nu vet jag inte om Tilten kompenserar värdet för att ölen blir kallare?
Annart blir ju ölen tjockare, högre densitet, ju kallare det är, och en vanlig hygrometer visar därför högre värde än om samma vätska mäts i 20 grader.
Om du vill vara säker tappar du ut lite och mäter i 20 och med hydrometer.
Men i övrigt, jag har då inte upplevt några problem med att höja temperaturen om jag har varit för ivrig att kallkrascha. Det tar ju liksom ett tag det där om man bara har hinken i rumstemp. Så det blir ingen chockhöjning direkt.
//Perwaste
-
Perwaste
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 329
- Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50
av Perwaste » lördag 2022-02-26 17:17
Jag ser nu att du ju har dubbelkollat med hydrometer. Och i 20 grader?
//Perwaste
-
Perwaste
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 329
- Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50
av Rankhus » måndag 2022-02-28 14:58
Jäsningen gick igång fint efter temperaturen kommit upp.
Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
-
Rankhus
- Delmäskare
-
- Inlägg: 14
- Blev medlem: onsdag 2016-08-03 09:59
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 52 gäster