TLDR: Jag bryggde en veteöl med blåmögelost. Tydlig smak av mögelost men smakade inte äckligt, bara lite sunkig smak som ost har.
Jag hade i lite blåmögelost samtidigt som jästen. Efter 5 dagar hade inprincip ingenting på mögelfronten hänt och ingen mögel sågs på ytan men efter det fördubblades möglet nästan varje dag. Efter tio dagar såg det ut som i bilden innan buteljering.
Ölen hade en tydlig smak av mögelost och var en ganska sunkig smak, inte alls stickig utan mjuk men ofräsh. Ca 10 personer delade på en flaska och ingen tyckte den smakade äckligt.
Kan tänka mig att man får bättre resultat om man använder en finare mögelost och inte någon billig jag hittade på rea för 15kr. Blir säkert mycket bättre i en stout om inte möglet dör av alkoholen. Veteölen hade ca 2.5% och det verkar möglet klara av.
Backstory: Bryggde en julöl som någon tyckte smakade pizza och då kom idén om det går att göra öl som smakar pizza. En veteöl med oregano, krossade tomater på slutet men hur får man till ostsmaken? En kompis nämnde att man kan få vegansk ost med B12-jäst och någon annan sa att stout och mögelost är ju faktiskt en grej. Då kom vi på att man kanske kan byta ut möglet mot jästen men insåg att möglet inte bildar alkohol. Enligt wikipedia kan man kultivera blåmögel på maltextrakt. Att ha mögel i öl borde fungera för jästen
Kom gärna med idéer på hur konceptet kan utvecklas.