Öl bryggd med blåmögelost

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Öl bryggd med blåmögelost

Inläggav williamtorberntsson » lördag 2022-02-19 16:05

TLDR: Jag bryggde en veteöl med blåmögelost. Tydlig smak av mögelost men smakade inte äckligt, bara lite sunkig smak som ost har.

Jag hade i lite blåmögelost samtidigt som jästen. Efter 5 dagar hade inprincip ingenting på mögelfronten hänt och ingen mögel sågs på ytan men efter det fördubblades möglet nästan varje dag. Efter tio dagar såg det ut som i bilden innan buteljering.

Ölen hade en tydlig smak av mögelost och var en ganska sunkig smak, inte alls stickig utan mjuk men ofräsh. Ca 10 personer delade på en flaska och ingen tyckte den smakade äckligt.

Kan tänka mig att man får bättre resultat om man använder en finare mögelost och inte någon billig jag hittade på rea för 15kr. Blir säkert mycket bättre i en stout om inte möglet dör av alkoholen. Veteölen hade ca 2.5% och det verkar möglet klara av.

Backstory: Bryggde en julöl som någon tyckte smakade pizza och då kom idén om det går att göra öl som smakar pizza. En veteöl med oregano, krossade tomater på slutet men hur får man till ostsmaken? En kompis nämnde att man kan få vegansk ost med B12-jäst och någon annan sa att stout och mögelost är ju faktiskt en grej. Då kom vi på att man kanske kan byta ut möglet mot jästen men insåg att möglet inte bildar alkohol. Enligt wikipedia kan man kultivera blåmögel på maltextrakt. Att ha mögel i öl borde fungera för jästen

Kom gärna med idéer på hur konceptet kan utvecklas.Bild
williamtorberntsson
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: lördag 2022-02-19 15:56

Re: Öl bryggd med blåmögelost

Inläggav Djonk » söndag 2022-02-20 14:07

Läbbigt :D

Det finns några exempel på det här, t.ex. http://milkthefunk.com/wiki/Strange_Roo ... _Grand_Blu
Man kan "rena" mögel från osten genom att breda på en skiva nybakt, avsvalnat bröd i en burk som man öppnar då och då för att släppa in syre till att andra sidan är täckt av mögel.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att använda koji-ris: https://www.milkthefunk.com/wiki/Sake - ska tydligen kunna smaka lite blåmögel.

Istället för att pyssla med mögel skulle mina första val antagligen vara Brettanomyces som rapporterats kunna ge blåmögel-karaktär ( https://shop.humle.se/jast/brettanomyce ... abs-wlp653 ) och hoppas på det bästa eller bara använda åldrat humle http://www.milkthefunk.com/wiki/Isovaleric_Acid för att verkligen få till stanken :wink:
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Öl bryggd med blåmögelost

Inläggav Bee » lördag 2022-03-19 20:53

En sak att tänka på är att mögel som växer på mjölkprotein är tjänlig för mänsklig konsumtion medans mögel som växer på glutenprodukter är ohälsosam, rent av giftigt, för mänsklig konsumtion.

Möglig ost kan alltså lukta och smaka illa men är ofarligt att äta, medans mögel på bröd (och öl) är rent av giftigt att förtära, var därför helt säker på vad möglet omvandlar din öl till innan du dricker av den.

Skickat från min J9110 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Öl bryggd med blåmögelost

Inläggav Djonk » söndag 2022-03-20 00:34

Tänker du på olika mögelsorter eller menar du att t.ex. Penicillium roqueforti skulle kunna producera andra biprodukter med öl istället för ost som växtmedia?
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Öl bryggd med blåmögelost

Inläggav Bee » söndag 2022-03-20 09:50

Djonk skrev:Tänker du på olika mögelsorter eller menar du att t.ex. Penicillium roqueforti skulle kunna producera andra biprodukter med öl istället för ost som växtmedia?
Tänker mer på att det är en tumregel att komma ihåg. Mögel på Ost är inte farligt, mögel på bröd är det.
Men om du är säker på vilken sort du har känner du nog till vad som produceras också.

Skickat från min J9110 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Öl bryggd med blåmögelost

Inläggav Djonk » söndag 2022-03-20 14:25

Det var Bryan Heit från https://suigenerisbrewing.com/index.php/about-sgb/ som skrev om att ost-tillverkare ibland bakar bröd för att "rena" mögel man vill sno från en färdig ost. Det är väl just för att man inte vill få andra sorter på köpet som det ska vara nybakat.

Men tumregeln för just öl annars är väl att mögel är riskabelt och att den vanliga rekommendationen är att vaska när man misstänker mögel för att vara på den säkra sidan.

I det här fallet har ju i alla fall ett par bryggerier bedömt Penicillium roqueforti och Aspergillus oryzae som tillräckligt säkra för att sälja öl. Men helt fritt från mögelgift är ju inte ens blåmögelost som jag förstått det: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Blue_ch ... lue_cheese

Liknande dilemma som: http://milkthefunk.com/wiki/Glycosides# ... Glycosides
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 36 gäster