Hej alla goa bryggare. Jag har som synes fått en infektion av Pediococcus-bakterier (tror jag?) i min 11-liters batch som nu stått på jäsning i brygghinken i snart 3 veckor. Planen var att flaska ölet nu imorgon, men nu är frågan vad jag vågar göra efter denna upptäckt.
Bilder:
https://i.imgur.com/14Zf934.jpg
https://i.imgur.com/voNIWxj.jpg
Frågorna som uppstår:
1. Är ölet förtört? Eftersom det är ett veteöl med frukt tänker jag att en viss surande process kanske bara gör ölet gott (eller åtminstone funkar ok), problemet är ju att jag inte haft någon kontroll på det hela.
2. Vågar jag flaska ölet, bör jag bära mig åt på nåt speciellt sätt?
3. Vad hade jag kunnat göra specifikt för att undvika detta? Jag har bryggt 5 olika öl med BIB-metoden tidigare och jag var inte mindre noggrann med själva rengöringen denna gång än tidigare, är ölsort och eller råvaror mer utsatt för den här typen av infektion?
Process: Det handlar om en blåbärsveteöl med belgisk jäst och Hallertauer-humle. Alkoholstyrkan är cirka 4,2 volymprocent efter avläsning med hydrometer. Ölet är gjort med BIB-metoden. Efter 2 dagars jäsning tillsattes 1,3 kg svenska blåbär från butik med hjälp av brygg-påsen som tidigare användes för att brygga ölet, dessa låg i ölet cirka 6 dagar. Kan tillägga att det fortfarande bubblar i jäsröret ibland, men det är ganska oregelbundet och bara 1-2 gånger var femte minut.