Råkat ta jäst med för låg alkoholtolerans

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Råkat ta jäst med för låg alkoholtolerans

Inläggav jonasg » tisdag 2021-09-21 17:14

Jag bryggde en stout idag med beräknad alkoholhalt på 11%. Jag pitchade tre paket BRY-97 för att hjälpa jästen på traven.

Problemet är att jag inte tänkte på att kolla toleransen för jästen, den tål bara 9%.

Så frågan är om jag ska beställa en jäst med högre tolerans och pitcha i, eller hur gör jag?
jonasg
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: onsdag 2021-03-03 08:45

Re: Råkat ta jäst med för låg alkoholtolerans

Inläggav Djonk » tisdag 2021-09-21 21:12

Ta toleransen med en nypa salt, det är inte omöjligt att den fortsätter till 10 eller 11%

Det kan såklart bli mindre än 9% också. Ett alternativ är att ha is i magen och se vad det landar på och hur det smakar då innan något nytt beslut tas. Eller så skulle du kunna späda lite - kanske inte blir så tokigt med 9% som mål heller? Men då bör det göras så snart som möjligt.
Skulle det vara för mycket kvar kan man ha i brettanomyces också, istället för en annan jäst nu.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Råkat ta jäst med för låg alkoholtolerans

Inläggav Karl R » onsdag 2021-09-22 07:53

Med viss varning för att en brettad stout ändrar sin karaktär en del... =)
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Råkat ta jäst med för låg alkoholtolerans

Inläggav Djonk » onsdag 2021-09-22 19:28

Hehe, men man får uppleva lite av hur det kan ha smakat förr :mrgreen: kanske bäst att hiva i lite ek också.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Råkat ta jäst med för låg alkoholtolerans

Inläggav Karl R » torsdag 2021-09-23 10:17

Hur går det för din stout Jonasg?

Det hänger på en massa faktorer om den ändå blir bra, trots ett lite högre fg.

Skulle säga att det bästa är att nöja sig med hur den blev, i vart fall om du inte är högre i FG än 1030. Men sen är jag inte den som brukar göra impstouts.
Användarvisningsbild
Karl R
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 797
Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
Ort: Eslöv

Re: Råkat ta jäst med för låg alkoholtolerans

Inläggav jonasg » torsdag 2021-09-23 14:02

Den jäser för fullt. Jag tar det lugnt och ser var den hamnar. Brett kan alltid vara kul, men kanske inte första gången man brygger ett recept ;)
jonasg
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 37
Blev medlem: onsdag 2021-03-03 08:45


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 51 gäster