Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av jonasg » tisdag 2021-09-21 17:14
Jag bryggde en stout idag med beräknad alkoholhalt på 11%. Jag pitchade tre paket BRY-97 för att hjälpa jästen på traven.
Problemet är att jag inte tänkte på att kolla toleransen för jästen, den tål bara 9%.
Så frågan är om jag ska beställa en jäst med högre tolerans och pitcha i, eller hur gör jag?
-
jonasg
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 37
- Blev medlem: onsdag 2021-03-03 08:45
av Djonk » tisdag 2021-09-21 21:12
Ta toleransen med en nypa salt, det är inte omöjligt att den fortsätter till 10 eller 11%
Det kan såklart bli mindre än 9% också. Ett alternativ är att ha is i magen och se vad det landar på och hur det smakar då innan något nytt beslut tas. Eller så skulle du kunna späda lite - kanske inte blir så tokigt med 9% som mål heller? Men då bör det göras så snart som möjligt.
Skulle det vara för mycket kvar kan man ha i brettanomyces också, istället för en annan jäst nu.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Karl R » onsdag 2021-09-22 07:53
Med viss varning för att en brettad stout ändrar sin karaktär en del... =)
-
Karl R
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 797
- Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
- Ort: Eslöv
av Djonk » onsdag 2021-09-22 19:28
Hehe, men man får uppleva lite av hur det kan ha smakat förr
kanske bäst att hiva i lite ek också.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Karl R » torsdag 2021-09-23 10:17
Hur går det för din stout Jonasg?
Det hänger på en massa faktorer om den ändå blir bra, trots ett lite högre fg.
Skulle säga att det bästa är att nöja sig med hur den blev, i vart fall om du inte är högre i FG än 1030. Men sen är jag inte den som brukar göra impstouts.
-
Karl R
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 797
- Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
- Ort: Eslöv
av jonasg » torsdag 2021-09-23 14:02
Den jäser för fullt. Jag tar det lugnt och ser var den hamnar. Brett kan alltid vara kul, men kanske inte första gången man brygger ett recept
-
jonasg
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 37
- Blev medlem: onsdag 2021-03-03 08:45
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 64 gäster