Sänkning av OG med vatten

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Sänkning av OG med vatten

Inläggav Rotsac » onsdag 2021-09-01 13:19

Jag tappade av 17,2 Liter 20-gradig vört från bryggverket till jäskärlet.
Refraktometern visade OG 1.076.

Jag tillsatte 1,8 Liter vatten för att få 19 Liter vört.
Men jag glömde att mäta OG.

Hur pass mycket kan värdet ha sjunikt, tro?
Jag hittade någon formel för detta, som angav 5 "pinnar" (dvs OG 1.064).
Det låter mycket, tycker jag.

Kan det verkligen stämma?
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Sänkning av OG med vatten

Inläggav Djonk » onsdag 2021-09-01 14:26

Nej, uträkningen är 76*17,2/19 = ~69 öschle
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Sänkning av OG med vatten

Inläggav Skogstorpsbryggarn » onsdag 2021-09-01 14:29

Sockermängden är ju densamma, så "ny" OG borde väl bli (17,2/19)*76 = 69 (68,8 om du är petig)

OK, tvåa på pucken :)
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 38 gäster

cron