Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Hövdingen » måndag 2021-07-19 03:12
Hej!
Min senaste förkultur på WLP800 har betett sig underligt. Redan i vitalitetkulturen på 1.020 (fryser jästen så måste väcka den) var det ett högt ihållande krausen och mycket co2 som bildades. Under den riktiga förkulturen blev det fontän av den. Jag kör förkulturer på 1.036 och i det här fallet 3 liter i en 5 liters ekolv. Har aldrig fått en översvämning förut och det är skumt att det sker med en lagerjäst. Det är ingen pellikel än så länge och då har den ändå fått gott om syre, särskilt som foliepappret flög av.
Nu är det bara andra gången jag brygger med den jästen. Vad säger ni som använt den mer, brukar den bete sig underligt i krausenavseende eller tror ni det är infektion? En möjlig förklaring tänker jag kan vara att det varit väldigt varmt sista veckan. Vill dock inte chansa och offra ett jäskärl för den sakens skull.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Rennstam » måndag 2021-07-19 20:59
Jag har använt den ett par gånger. Har även gjort förkultur (2l i en 3 l-kolv, i rumstemperatur). Men jag har aldrig upplevt det problemet som du har.
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
av Hövdingen » söndag 2021-07-25 14:04
Tack för svaren. Gjorde ett beslut i sista minuten att hälla batchen i vasken så det blev inget av det. Ville inte riska att infektera ett rostfritt jäskärl. Better safe than sorry.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av Djonk » söndag 2021-07-25 14:29
Å andra sidan är just rostfria kärl enklare att sanera. Tror inte att man behöver vara så bekymrad över sånt.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Hövdingen » söndag 2021-07-25 15:37
Djonk skrev:Å andra sidan är just rostfria kärl enklare att sanera. Tror inte att man behöver vara så bekymrad över sånt.
Det går men du behöver utrustning för att kunna ånga av den. Det har jag inte. Det räcker inte med att köra lite extra koncentrad starsan.
-
Hövdingen
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 470
- Blev medlem: fredag 2019-01-11 14:28
av HakanO » måndag 2021-07-26 12:24
Natriumhydroxid (Lut, kaustiksoda) dödar det mesta och på köpet får du det rostfria blankt och fint.
Noga med att skölja efteråt bara
-
HakanO
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 110
- Blev medlem: lördag 2019-03-09 19:53
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 60 gäster