Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Bosse Dalenius » torsdag 2021-07-15 12:45
Hej alla kloka, jag borde kanske ha postar detta under nybörjare men testar här i alla fall. Jag bor och brygger i Portugal och brygger porter och ipa vilket går finfint. Men jag skulle vilja göra en mer ”lättdrucken öl”. Inte för mig i första hand men ganska många vänner dricker inget annat än lager. Själv älskar jag IPA. Problemet är att jag inte har någon möjlighet att kyla under jäsningen. Så det jag söker är en lagerliknande öl jäst med IPA jäst så att jag kan jäsa under dom 22-25 grader som jag har. Låter det konstigt? Hur galet blir det att köra bara på pale ale malt och bara humla måttligt med någon lämplig sort under koket?
-
Bosse Dalenius
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 69
- Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
- Ort: Óbidos Portugal
av SGP » torsdag 2021-07-15 12:59
Första tipset är att använda Fermentis SafLager W-34/70 som klarar höga temperaturer. Annars någon form av California Common-jäst, exempelvis Mangrove Jack's M54 Californian Lager.
Ett tredje tips är att brygga en Kölsch som egentligen är en ale fast liknar en lager. Wyeast 2565 är den jäst som brukar rekommenderas här, annars White Labs WLP029, Fermentis SafAle K-97, Lallemand Kölsch och säkert flera andra.
-
SGP
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 110
- Blev medlem: fredag 2020-06-19 10:28
av Djonk » fredag 2021-07-16 09:45
Hade för mig att samma fråga varit uppe förr. Bootlet Biologys Oslo är känd för att vara lager-lik. Kanske fungerar Omega Yeast Lutra lika bra.
Gemensamt är ju att det är kveik, som hanterar värmeböljor fint. Den renaste "farmhouse"-jäst som jag har bryggt med är Simonaitis, väldigt lättdrucken utan att vara tråkig, men passar mindre bra till IPA visserligen.
Att brygga med en sorts malt och humle är en bra idé: sök på SMaSH ale
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Bosse Dalenius » fredag 2021-07-16 17:10
Oj, tack för alla spännande och olika svar! Det är kul med bryggning! Oändliga variationer och möjligheter och så mycket att lära. Jag får kolla lite vad jag kan få tag på här i Portugal. Portugal är ett vinland och hobbybryggning är ingen stor grej här.
-
Bosse Dalenius
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 69
- Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
- Ort: Óbidos Portugal
av Bosse Dalenius » söndag 2021-07-18 12:27
SGP skrev:Första tipset är att använda Fermentis SafLager W-34/70 som klarar höga temperaturer. Annars någon form av California Common-jäst, exempelvis Mangrove Jack's M54 Californian Lager.
Ett tredje tips är att brygga en Kölsch som egentligen är en ale fast liknar en lager. Wyeast 2565 är den jäst som brukar rekommenderas här, annars White Labs WLP029, Fermentis SafAle K-97, Lallemand Kölsch och säkert flera andra.
Hej, och tack för bra svar. Jag kollade på specen på W-34/70, där står det 9-15 grader, på M54 står det 18-20 grader men dom funkar alltså för mycket högre temp? Jag måste nog räka med upp till 24 grader ....
-
Bosse Dalenius
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 69
- Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
- Ort: Óbidos Portugal
av Bosse Dalenius » söndag 2021-07-18 20:21
Skogstorpsbryggarn skrev:Finns ett intressant test som ser ut att passa din utmaning. Testen är gjord av Brulosophy där han testar att brygga lager med w34/70 i olika temp, den högsta hela 28gr. Du kan läsa om testet och resultatet här:
https://brulosophy.com/2016/04/18/ferme ... t-results/
Tack det var intressant!
-
Bosse Dalenius
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 69
- Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
- Ort: Óbidos Portugal
av Bosse Dalenius » söndag 2021-07-18 20:50
Hej, inspirerad av alla kloka svar så knåpade jag ihop det här receptet.
Batch 23 liter
5 Kg pilsen malt Briess
OG 1.049
FG 1.009
Mjölksyra 5 ml
Mash in 65 grader 60 min
Mash out 75 grader 75 min
Humlekok 60 minuter
25 gram Mosaik 30 min
25 gram Mosaik 20 min
25 gram Mosaik 10 min
5 gram Irish moss 15 min
Jäsa under 22-24 grader i 10 dagar med Saflager W-34/70
Coldcrash 1-3 grader i 5 dagar
(Försökte bifogad som PDF och XML men det funkar tydligen inte).
Jag blir jätteglad för all input!
-
Bosse Dalenius
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 69
- Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
- Ort: Óbidos Portugal
av Djonk » måndag 2021-07-19 02:19
Jag har provat W34/70 i 28 grader och för mig var det verkligen ingen hit
var medveten om att du riskerar att få rejält spretiga öl när du använder jäst över optimal temperatur - har för mig att mitt gick att dricka efter ett halvår men att jag hällde ut det mesta i slutändan.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Erik12 » lördag 2021-10-30 03:10
Om du har möjlighet att få tag på ett begagnat kylskåp eller har ett extra nånstans hemma, kan du mycket enkelt knåpa ihop ett jässkåp.
Det enda du behöver förutom kylskåpet är en värmematta för krukor, en frostvakt eller typ 150-200w värmefläkt och en extern termostat som kan styra kylning och värmning, stc 1000 funkar väldigt bra. Eventuellt en chassifläkt för att få lite luftcirkulation. Jag har en sådan anordning i trädgårdsskjulet jag jäser i, allt som allt lagt dryga 2 lax på det men det är utan tvekan en värd investering.
-
Erik12
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 39
- Blev medlem: tisdag 2020-10-06 10:36
av Bosse Dalenius » måndag 2021-11-01 12:12
Erik12 skrev:Om du har möjlighet att få tag på ett begagnat kylskåp eller har ett extra nånstans hemma, kan du mycket enkelt knåpa ihop ett jässkåp.
Det enda du behöver förutom kylskåpet är en värmematta för krukor, en frostvakt eller typ 150-200w värmefläkt och en extern termostat som kan styra kylning och värmning, stc 1000 funkar väldigt bra. Eventuellt en chassifläkt för att få lite luftcirkulation. Jag har en sådan anordning i trädgårdsskjulet jag jäser i, allt som allt lagt dryga 2 lax på det men det är utan tvekan en värd investering.
Tack för din input! Jo jag har nog börjar luta åt det .. eller rättare sagt jag försöker få min fru att gå med på en till kyl i tvättstugan!
-
Bosse Dalenius
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 69
- Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
- Ort: Óbidos Portugal
av Olof Fager » onsdag 2021-11-03 11:58
Jag använder frysbox och extern termostat + en torrbollen. Det räcker, såvida du inte behöver aktivt värma något över rumstemperatur såklart. Brygger mycket lager och det funkar utmärkt för det.
-
Olof Fager
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 64
- Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01
av Bosse Dalenius » onsdag 2021-11-03 12:19
Olof Fager skrev:Jag använder frysbox och extern termostat + en torrbollen. Det räcker, såvida du inte behöver aktivt värma något över rumstemperatur såklart. Brygger mycket lager och det funkar utmärkt för det.
Ok, kanon, men varför torrboll? Behöves det?
-
Bosse Dalenius
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 69
- Blev medlem: torsdag 2020-02-20 16:21
- Ort: Óbidos Portugal
av Olof Fager » onsdag 2021-11-03 18:19
Kanske inte, men jag läste någonstans att det var större risk med fukt och mögelangrepp i frysbox (mer kondens?) så jag tänkte att det var säkrast så. Går säkert lika bra utan och jag kan ha missuppfattat helt. Den har samlat upp en del fukt (men den fukten kan ju lika bra ha avdunstat i annat fall ändå).
-
Olof Fager
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 64
- Blev medlem: torsdag 2020-09-10 10:01
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 25 gäster